Ce se întâmplă dacă nu te mai speli pe păr câteva zile
Spălatul, uscatul și coafatul părului reprezintă câteodată un proces obositor. Dar ce se întâmplă dacă nu te mai speli pe păr pentru câteva zile? Dar săptămâni, luni sau chiar ani?
Șamponul este un produs relativ nou. Înainte de anii '30, oamenii se spălau pe cap cu săpun. Odată ce șamponul a fost inventat, a devenit rapid popular. Mulți oameni se spală pe cap chiar în fiecare zi. Însă iată ce se poate întâmpla dacă nu te mai speli pe păr!
Ce schimbări au loc atunci când nu te mai speli pe păr?
1. Părul uscat va fi o amintire
Dacă te speli pe cap în mod regulat, s-ar putea să fi observat că părul tău este mai uscat decât ți-ai dori uneori, înainte de a folosi toate acele produse de styling. Unul dintre beneficiile eliminării șamponului este reprezentat de părul strălucitor. Deși s-ar putea să crezi că balsamul este cel mai bun lucru pe care îl poți folosi pentru a preveni apariția părului uscat, scalpul uman este destul de priceput astfel încât să poată face acest lucru pe cont propriu. Fiecare folicul de păr produce sebum prin intermediul glandei sebacee. Sebumul este responsabil pentru hidratarea naturală a părului.
2. Vopseaua de păr rezistă mai mult
Dacă părul tău miroase urât, probabil că nimic nu te va convinge să renunți la șampon. Dacă te numeri printre norocoșii care au un păr frumos mirositor, te vei bucura să afli că vei avea parte de o culoare a părului mai rezistentă. Culoarea părului poate fi ușor comparată cu hainele: cu cât le speli mai mult, cu atât mai mult se va estompa culoarea. Același lucru se aplică și părului tău - cu cât îl speli mai puțin, cu atât mai vibrantă este culoarea acestuia. Însă nu șamponul este cel care atacă vopseaua cu adevărat, ci apa. Este recomandat să te clătești cu apă călduță, nu fierbinte.
3. Părul poate începe să miroasă urât
Acesta este cel mai puțin dorit efect secundar. Părul tău poate începe să miroasă destul de urât atunci când nu te mai speli pe cap. Deși nu toate persoanele care renunță la șampon vor dezvolta un miros neplăcut al părului, ceilalți oameni vor fi supuși unui miros de lapte acru. Părul captează umiditatea, care la rândul său colectează bacterii. În aproximativ o săptămână te poți confrunta cu un miros acru emanat din partea de sus a capului. Studiile au dezvăluit că mirosul este corelat cu stilul tău de viață. Dacă alergi 10 kilometri pe zi, nu poți aștepta trei luni până să te speli pe cap. Iar dacă ai firul de păr gros? Ești supus riscului mirosului urât, de asemenea.
4. Părul se poate opri din crescut
Când ești răcit, ai nasul înfundat și ai parte de toate simptomele enervante care vin la pachet cu o congestie nazală. În același fel, părul poate fi afectat, însă nu de la un virus. Din cauza utilizării excesive a produselor de păr, pe care nu le îndepărtezi ulterior prin spălare cu șampon, poate apărea o aglomerație la nivelul firelor de păr. Iar când scalpul tău se confruntă cu această aglomerație de produse, praf și mizerie, poți experimenta căderea părului într-o proporție mai mare decât cea obișnuită. Deși nu vei ajunge să chelești, ar trebui să înțelegi acest mesaj clar că părul tău are nevoie de spălare sau cel puțin că are nevoie de o pauză de la șamponul uscat și alte produse pentru păr. Această acumulare de produse este responsabilă pentru vătămarea părului și poate împiedica și creșterea acestuia.
Te poți număra printre persoanele care stau câteva săptămâni fără a se spăla pe cap fără rezultate negative sau poți ajunge în cea de-a patra zi și să fugi la baie pentru că nu mai suporți ce se întâmplă pe scalpul tău. Este imposibil să știi cu adevărat până când nu îi dai părului murdar o șansă.