De ce e bine să mănânci ouă? 8 beneficii pe care trebuie să le cunoști

Nutritie / De Ioana Maroşan, 16.07.2018

Consumul regulat de ouă aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. Descoperă de ce e bine să mănânci ouă!

Majoritatea nutriționiștilor susțin că ouăle sunt considerate un aliment complet, care furnizează o mulțime de nutrienți esențiali pentru sănătatea corpului. Este foarte important să consumi ouăle proaspete care au fost ținute la frigider și pe cât posibil să fie de la găini crescute în aer liber cu hrană ecologică. Valoarea nutrițională a acestor ouă este mult mai ridicată și te asiguri că organismul tău beneficiază de grăsimile sănătoase omega-3. 

De ce e bine să mănânci ouă? 8 beneficii



1. Ouăle furnizează proteine complete

Un singur ou conține 6 grame de proteine complete, adică toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care corpul nu-i poate produce. Mai bine de jumătate din cantitate de proteine se regăsește în albuș, care are foarte puține grăsimi și colesterol. 
Citește și: Cele mai bune 5 surse de proteine vegetale care pot înlocui carnea 

2. Ouăle sunt foarte sățioase

Un mic dejun compus din ouă și legume furnizează corpului proteine, fibre, grăsimi bune și carbohidrați buni, menținând astfel senzația de sațietate o perioadă foarte lungă. Tot acest lucru te ajută să eviți gustările hipercalorice dintre mese și să reziști mai ușor tentațiilor culinare de tot felul. Trebuie să știi că ouăle au o valoare nutrițională excepțională, astfel că atunci când mănânci un ou asiguri corpului: proteine de calitate, seleniu, fosfor, colină, vitamina B12 și o mulțime de antioxidanți care mențin sănătatea celulelor. 


3. Ouăle favorizează creșterea colesterolului bun (HDL)

Cercetările arată că nivelul colesterolului bun, numit și HDL, este mai ridicat în cazul persoanelor care obișnuiesc să consume zilnic câte 3-4 ouă. Dar, trebuie să știi că și colesterolul rău (LDL) va avea o valoare crescută în acest caz. Însă, potrivit specialiștilor de la site-ul medical webmd.com, acest lucru nu este atât de nociv pentru corp, deoarece colesterolul rău este echilibrat de nivelul crescut al celui bun și nu va avea o acțiune puternică. 


4. Ouăle scad nivelul trigliceridelor

Analizele uzuale de sânge vor evidenția și nivelul trigliceridelor din sânge. Este bine ca nivelul trigliceridelor să iasă mic. Potrivit specialiștilor, consumul de ouă, în special cele de țară de la găină crescute în aer liber, furnizează corpului un conținut foarte mare de grăsimi bune omega-3 care scad nivelul colesterolului rău, dar și al trigliceridelor. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro