10 trucuri de gătit de la bucătari celebri
Indiferent de experiența ta în bucătărie, aceste trucuri de gătit de la bucătari celebri te vor ajuta să îți simplifici viața.
Chiar dacă te consideri pricepută în bucătărie, știm deja că există întotdeauna lucruri noi pe care le poți învăța de la bucătarii celebri și care te pot ajuta să simplifici munca. Tocmai aceste trucuri de gătit pot să facă un preparat mult mai gustos.
10 trucuri de gătit de la bucătari celebri
1. Cartofi crocanți fără ulei
Poți să obții cartofi crocanți și fără să folosești uleiul. Un truc des folosit este acela de a presăra puțină făină peste cartofi, înainte de a-i introduce la cuptor.
2. Cu ce să înlocuiești smântâna grasă la prăjituri?
Dacă ești atentă la dietă și vrei să obții un desert mai sărac în calorii, folosește acest truc: folosește o parte smântână grasă și trei părți albuș de ou bătut spumă.
3. Cum să pui ardei iuți în mâncare, dar să nu obții un preparat exagerat de picant?
Poate ai văzut deja acest truc pe care bucătarii celebri îl folosesc atunci când folosesc ardeii iuți. Unii preferă preparatele foarte picante, iar atunci ardeiul se toacă mărunt și se adaugă în mâncăruri. Însă, în cazul în care nu ești un fan al preparatelor foarte picante, poți să scoți semințele ardeiului și să-l clătești puțin în apă rece.
4. Cum să faci ouă poşate în pungă şi aromate cu unt
Pune pe fundul unei pungi unt, ierburi aromatice, sare şi piper, după care se sparge un ou în pungă. Se leagă cu un elastic, cât mai aproape de ou, astfel încât acesta să-şi păstreze forma pe cât posibil. Se scufundă punga în apă clocotită timp de 3 minute, după care se poate pune într-o jumătate de avocado pentru a fi consumate împreună.
5. Cum să cureţi o rodie corect în numai câteva secunde
Celebrul bucătar Jamie Oliver are o tehnică rapidă pentru a desface o rodie. Ai nevoie de o lingură de lemn şi un bol adânc. Se taie rodia pe orizontală, se ţine în palmă fiecare jumătate cu sâmburii în jos şi se loveşte cu o lingură de lemn deasupra unui bol. Este cea mai rapidă metodă pentru a curăţa o rodie şi nu vei stropi cu suc peste tot dacă optezi pentru un bol mai adânc.
6. Când este cel mai bine să pui legumele la fiert
Nu știi niciodată dacă e mai bine să le pui direct în apă rece sau imediat după ce a început să fiarbă apa? Află de la bucătarii celebri că unele legume este recomandat să le pui în apă rece, iar altele e mult mai bine să le pui când fierbe apa. Ca regulă de bază pe care trebuie să o cunoști reține că legumele care cresc în pământ (cartofi, sfeclă, țelină) se pun la fiert direct în apa rece, iar celelalte care cresc la suprafața solului se pun când fierbe apa.
7. Sfecla roșie coaptă e mai sănătoasă decât cea fiartă
Sfecla roșie coaptă în folie de aluminiu sau foaie de copt este mai gustoasă, dar și mai sănătoasă, deoarece îți păstrează mai multe vitamine și minerale. De asemenea, aroma ei se schimbă atunci când se coace la cuptor și va merge de minune în salate alături de brânzeturi mucegăite, pere, pește, rucola și verdețuri.
8. Cum să faci blat de pizza cu spanac, dar fără făină
Poţi să faci un blat de pizza sănătos folosind spanacul. Poate ai auzit de variantele de blat pentru pizza în care nu trebuie să foloseşti făina pentru a obţine o pizza mai sănătoasă. Acestea au la bază o legumă, ouăle şi mozzarella care se combină pentru a obţine un blat de pizza fără gluten.
Spanacul poate să fie inclus în aceste combinaţii şi vei obţine un blat delicios de pizza. Amestecă spanacul decongelat şi bine scurs cu ou, mozzarella, parmezan, năut fiert (sau puţină făină de migdale), sare, piper, pudră de ceapă şi usturoi. Se întinde ca un aluat normal şi se lasă câteva minute la cuptor înainte de a adăuga topping-ul dorit.
9. Știai că pastele coapte înainte de fierbere devin mai gustoase?
Această metodă va transforma total gustul pastelor, devenind mai delicioase. Pune pastele crude într-o tavă şi lasă-le la cuptor la 350 de grade Celsius timp de 10-15 minute. Ele vor căpăta o culoare aurie şi poţi să le foloseşti în orice reţetă obişnuită care va deveni mult mai gustoasă cu paste coapte.
10. Cum îți dai seama dacă uleiul este suficient de încins?
Folosește o lingură de lemn pe care să o introduci în ulei. Dacă face bule în jurul ei, înseamnă că uleiul este încins și poți să te apuci de gătit.