De ce ar trebui să mănânci murături în fiecare zi
Dietă & Fitness · Nutritie / 03.12.2016

Când spunem murături, ne vin în minte numai imagini frumoase: masa de Crăciun, familia și mâncarea absolut delicioasă.

Ceea ce nu știm este faptul că murăturile favorizează secreția substanțelor care au rolul de a induce starea de bine și mai mult decât atât, au calitati terapeutice foarte eficiente. 

Nu este foarte cunoscut, dar consumul de murături recomandat pentru întreținerea sănătății este de 300 de grame pe zi, consumate, desigur, în timpul meselor principale. 

 
În ultimele decenii, studiile efectuate asupra murăturilor fermentate au descoperit beneficiile alimentare și terapeutice pe care acestea le produc în organismul nostru odată consumate. 
 

Iată care sunt motivele pentru care trebuie să le consumi:

1. Murăturile fermentate natural, oferă organismului un impuls foarte mare de creștere a nivelului de serotonină, astfel sunt și un substituent foarte eficient al produselor farmaceutice care tratează efectele depresiei și ale anxietății. 
 
2. Alimentele fermentate natural, precum murăturile, conțin bacterii sănătoase numite probiotice. În urma studiilor efectuate până în prezent, s-a stabilit că aceste probiotice au potențialul de a schimba starea noastră de spirit și de a consolida sistemul imunitar. 
Așadar conservați în sare orice fel de legumă, în funcție de preferințe. Important e de știut că în varza murată, vitamina C se păstrează în proporție de 90%. 

Cele mai importante beneficii ale consumului de murături:

- Vitaminele sunt păstrate intacte în murături.
- Au un conținut foarte redus de calorii-procesul de fermentare a murăturilor constă în consumarea zaharurilor legumelor și fructe (de aceea murăturile sunt acre) și astfel sunt cele mai puternice alimente anti-obezitate.
- Întăresc imunitatea
- Împiedică îmbătrânirea preamatură 
- Au efecte antibiotic și viral, protejează sistemul nervos și cel endocrine, datorită ingredientelor folosite la prepararea murăturilor: frunze de țelină, usturoi, rădăcină de hrean.
- Varza murată este cel mai bun remediu împotriva kilogramelor în plus, iar varza roșie murată este cel mai bun vitaminizant și anticancerigen. 
- Castraveții ajută foarte mult la digestie și la reglarea tractului digestiv, datorită fibrelor naturale pe care le conțin.  
- Gogonelele sunt hepatoprotectoare și anticancerigene 
- Parodontoza se tratează cu salată de varză roșie tăiată subțire. De asemenea, este recomandat de 3 ori pe zi clătirea gurii cu moare de vază roșie.

Ce sa intampla daca mananci muraturi zilnic: sfaturi de care sa tinem cont 

O lingură de sare la un litru de apă rece peste legume este cea mai simplă și naturală rețetă de murături. Să nu utilizați niciodată apă fierbinte, deoarece se distrug vitaminele din legume. 
  
Totuși, dacă suferiți de boli cronice de rinichi, hipertensiune sau insuficiență cardică, este bine să le evitați.  
Nu uitați de cea mai importantă condiție pentru a beneficia de toate aceste beneficii: murăturile trebuie să fie de casă, fermentate în sare, nu în oțet și zahăr. Murăturile în oțet nu conțin probitice și își păstrează o mică parte din nutrienți.
 
Așadar, consumul de murături este recomandat sănătății zilnice!  
 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro