Este o prajitura speciala, care se face doar de Craciun. Simbolizeaza caldura focului si dragostea. Nu este foarte usor de facut, dar nici foarte greu; este foarte gustoasa, arata special si este foarte potrivita pentru masa de Craciun. De fapt, este o rulada umpluta cu crema. Sunt zeci de retete pentru buturuga, de la cele umplute cu fructe, pana la cele cu ciocolata. Reteta pe care v-o propun este cu ciocolata multa, cu fructe confiate si cu un blat pufos. Cantitatile sunt pentru sase-opt persoane.
Este o prajitura speciala, care se face doar de Craciun. Simbolizeaza caldura focului si dragostea. Nu este foarte usor de facut, dar nici foarte greu; este foarte gustoasa, arata special si este foarte potrivita pentru masa de Craciun. De fapt, este o rulada umpluta cu crema.
Sunt zeci de retete pentru buturuga, de la cele umplute cu fructe, pana la cele cu ciocolata. Reteta pe care v-o propun este cu ciocolata multa, cu fructe confiate si cu un blat pufos. Cantitatile sunt pentru sase-opt persoane.
Ingrediente si cantitati:
Pentru blat:
5 oua mari intregi
150 grame de zahar
120 grame de faina
2 linguri cu pesmet
un praf de sare
mirodenii (zahar vanilat, coaja de portocala sau/si de lamaie)
Pentru sirop:
3 linguri cu zahar
3 linguri cu suc de portocala
Pentru crema:
200 grame de ciocolata neagra cu 70% cacao
200 grame de piure de castane (se gaseste in comert)
200 grame de unt
150 grame de zahar
4 oua
4 linguri cu rom sau putina esenta
100 grame de nuci macinate
stafide
visine din visinata sau fructe confiate (caise, visine, cirese)
Pentru ornat:
200 grame de ciocolata cu lapte
100 grame de unt
2 linguri cu cacao pudra
Mod de preparare:
1. Unge cu unt si tapeteaza cu hartie o tava mare de aragaz (50/30 cm). Incinge cuptorul la 150 de grade.
2. Sparge ouale (cele cinci pentru blat), separa-le si bate bine galbenusurile cu zaharul si un praf de sare, cu mixerul, pana rezulta o crema. Adauga usor faina, mirodeniile si doua-trei linguri cu apa rece. Amesteca usor. Bate albusurile ca pentru bezea.
3. Adauga faina si pesmetul in crema de galbenus, amesteca usor cu o spatula si incorporeaza albusurile batute spuma.
4. Intinde cu spatula blatul cat mai uniform in tava si coace aluatul circa 30-40 de minute.
5. Cand este gata, scoate-l din tava, asaza-l pe un servet curat, putin umezit, cu hartia in sus si scoate hartia. Taie capetele, asfel incat blatul sa aiba margini perfecte, dar pastreaza resturile, ruland apoi blatul ca pentru rulada. Lasa-l sa se raceasca infasurat in servet.
6. Topeste ciocolata neagra in bain-marie si adauga, dupa ce in prealabil le-ai batut ca pentru omleta, ouale si romul. Amesteca. Adauga jumatate din unt (100 de grame), pe care le-ai frecat spuma inainte. Adauga stafidele, fructele confiate si nuca macinata. Amesteca si da crema la frigider.
7. Amesteca piureul de castane cu restul de unt.
8. Prepara siropul: amesteca zaharul cu sucul de portocala si lasa sa se topeasca bine zaharul; cu o pensula, unge blatul cu suc (nu trebuie insiropat tare). Inainte de a pune crema finala, dupa ce ai umplut rulada, mai pensuleaza blatul cu suc.
9. Desfa blatul din servet si intinde crema de ciocolata; asaza resturile de blat peste crema si intinde crema de castane. Ruleaza rulada, apoi infasoara-o intr-o folie de plastic si lasa-o la frigider circa trei-patru ore.
10. Topeste ciocolata cu lapte si amestec-o cu untul (100 de grame) si cele doua linguri cu pudra de cacao; asaza crema finala pe rulada si orneaza cu fructe confiate, stafide si fulgi de ciocolata.
Sfat Eva.ro: Pentru un plus de savoare, inainte de a le adauga in crema, pune stafidele la inmuiat in rom o jumatate de ora.