Codul portocaliu de viscol a fost prelungit luni, până la ora 23.00, în judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Vrancea şi Galaţi, iar judeţele Bacău, Vaslui şi Iaşi au fost atenţionate cu cod galben. Membrii comandamentului de urgenţă au decis să declare starea de alertă în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, care au fost timp de şase ore sub cod roşu de viscol.
UPDATE. ORA 13.00: Circulaţia rutieră continuă să fie blocată, luni dimineaţă, din cauza zăpezii, pe tronsoane ale autostrăzilor A2 Bucureşti – Feteşti şi A3 Bucureşti – Ploieşti, precum şi pe zeci de drumuri naţionale, în timp ce traficul pe autostrada Bucureşti-Piteşti a fost redeschis.
Traficul a fost redeschis, luni, pe DN31 Mănăstirea - Călăraşi (judeţul Călăraşi), pe DN22A şi pe DN21 Călăraşi- Brăila, anunţă Centrul Infotrafic al Poliţiei Române. Potrivit sursei citate, începând cu ora 12.10 au fost redeschise circulaţiei tronsoanele DN31Mănăstirea – Călăraşi(judeţul Călăraşi) şi DN21 Călăraşi- Brăila.
De asemenea, începând cu ora 12.20 s-a redeschis circulaţia şi pe DN22A, tronsonul Urziceni - Slobozia.
Conform Infotrafic, pe aceste drumuri se circulă dificil, iar traficul greu (pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone) rămâne restricţionat. Totodată, pe DN1A Ploieşti - Vălenii de Munte - Cheia - Săcele - Braşov a fost ridicată restricţia impusă autovehiculelor grele.
Cele mai noi informații despre situația drumurilor sunt disponibile pe site-ul CNADNR
Unităţile de învăţământ vor fi închise luni şi marţi în 26 de judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, pentru care au fost emise cod portocaliu sau galben de ninsori şi viscol, au anunţat membrii comandamentului de iarnă reunit la Guvern.
Potrivit avertizării cod portocaliu emise luni dimineaţă de Administraţia Naţională de Meteorologie, între orele 09.00 şi 17.00, în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, viteza vântului la rafală va depăşi 60-70 de kilometri pe oră, continuând să troienească puternic zăpada, iar vizibilitatea se va menţine redusă, informează agenţia Mediafax.
În estul Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 de kilometri pe oră, temporar viscolind sau spulberând zăpada. Avertizarea cod galben emisă pentru judeţele Bacău, Vaslui şi Iaşi este valabilă până la ora 23.00.
Judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea au fost duminică sub cod roşu de viscol. Ulterior, de duminică seara până luni, la ora 09.00, cele trei judeţe, precum şi Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi Galaţi au fost sunt avertizare cod portocaliu.
Capitala şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Bacău, Vaslui şi Iaşi au fost până luni, la ora 09.00, sub cod galben.
Conform legii, starea de alertă se referă la "punerea de îndată în aplicare" a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, respectiv ale unui eveniment excepţional care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă asigură coordonarea unitară a activităţilor.
ANM: Vântul scade în intensitate până miercuri dimineaţa; de miercuri-vânt puternic în sud
Vântul va scădea în intensitate începând de luni şi până miercuri dimineaţa, când situaţia se va înrăutăţi însă din nou în sudul ţării, ANM urmând astfel să emită o nouă avertizare de vânt puternic pentru această zonă, valabilă pentru intervalul cuprins între miercuri dimineaţa şi joi la prânz.
După ziua de joi, va urma o "pauză" până pe 3-4 februarie, a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, citat de Mediafax. "Din seara asta încetează vântul până miercuri dimineaţa. De miercuri dimineaţa, viteza vântului va fi din nou foarte tare şi asociată cu căderi de zăpadă", a spus directorul ANM.
Cum va fi vremea în această săptămână, în toate regiunile țării
BANAT. Până pe 2 februarie temperaturile vor marca o creştere treptată, astfel încât maximele diurne ajung până la 4 grade. Între 2 şi 5 februarie valorile termice maxime scad cu aproximativ 2 grade Celsius, iar apoi vremea se va încălzi uşor şi treptat, urmând ca, la sfârşitul celei de a doua săptămâni de prognoză, să se atingă medii termice de 5…6 grade la amiază. În ceea ce priveste evoluţia minimelor nocturne, acestea vor creşte de la -9 grade până spre 0 grade în intervalul 27 ianuarie – 2 februarie, apoi vor marca o scădere uşoară şi se vor menţine între -4 şi -2 grade până la sfârşitul intervalului de prognoză.
În jurul datei de 29 ianuarie vor fi ninsori pe arii extinse, dar nu foarte importante cantitativ, apoi probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi mai ridicată între 1 şi 4 februarie, informează ANM.
CRIŞANA. În prima săptămână valorile termice maxime vor fi în creştere, de la medii de -3 grade ziua şi -7 noaptea, spre 5 grade şi, respectiv, -1 grad, pe 2 – 3 februarie. În următoarele zile temperaturile vor scădea cu aproximativ 3 grade Celsius, pentru ca, după data de 6 februarie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, o încălzire uşoară şi treptată să aducă regimul termic spre valori medii apropiate celor caracteristice primei decade a lunii februarie. La sfârşitul celei de a doua săptămâni, vor fi din nou, în medie, temperaturi maxime de 5…6 grade şi minime de -1 grad.
Va ninge, în general slab cantitativ, pe 29 ianuarie, după care probabilitatea pentru precipitaţii, cel mai probabil mixte, va fi mai mare între 1 şi 4 februarie şi, din nou, pe 8 februarie.
TRANSILVANIA. Până spre sfârşitul primei săptămâni vremea rămâne rece, cu medii ale temperaturilor minime de -10…-8 grade şi ale maximelor de -5…-4 grade. Pe 1 – 2 februarie regimul termic va marca o creştere de aproximativ 7 grade Celsius, temperaturile apropiindu-se de mediile multianuale specifice perioadei din an. A doua săptămână de prognoză va debuta cu o tendinţă de uşoară răcire, valorile termice vor scădea cu 2…3 grade până la jumătatea săptămânii, pentru ca la sfârşitul intervalului de prognoză să se revină la un regim termic diurn normal pentru prima decadă a lunii februarie, cu maxime, în medie, de 2 grade Celsius. Probabilitatea de precipitaţii va fi mai ridicată pe 29 ianuarie, când acestea vor fi sub formă de ninsoare, apoi între 1 şi 4 februarie, când, trecător, pot fi şi lapoviţe sau ploi.
MARAMUREŞ. Până duminică 2 februarie, temperaturile maxime pot ajunge la valori medii de 3...4 grade. Şi tot la sfârşitul primei săptămâni de prognoză, minimele nocturne, în creştere după 31 ianuarie, vor atinge valori medii de -3…-2 grade. În primele zile din cea de a doua săptămână, regimul termic va scădea uşor, temperaturile nocturne vor coborî spre medii de -6…-4 grade, apropiate de normele perioadei, iar maximele vor scădea spre 0 grade Celsius. Ulterior, până la sfârşitul săptămânii, regimul termic nocturn va rămâne relativ constant, în timp ce mediile diurne vor urca din nou spre 3…4 grade. Va ninge, în general slab cantitativ.
MOLDOVA. În primele zile media valorilor maxime va fi de -8…-7 grade, iar a minimelor de -10…-12 grade, pentru ca în jurul datei de 31 ianuarie regimul termic să mai scadă cu aproximativ 4 grade. Abia pe 1 şi 2 februarie temperatura aerului va marca o creştere semnificativă, temperaturile diurne vor atinge medii de -3…-2 grade, iar cele nocturne vor urca spre -5 -4 grade. În cea de a doua săptămână de prognoză, regimul termic va avea o scădere uşoară la început, dar către week-end vremea se va încălzi din nou, atingându-se medii termice de -6 grade noaptea şi 2 grade ziua. Probabilitatea de ninsoare va fi mai mare pe 27 şi 29 ianuarie, precum februarie, când va ninge în general slab cantitativ.
DOBROGEA. În primele zile 0 grade, iar minimele nocturne se vor menține relativ constante în jurul unei medii de -8 grade. După data de 30 ianuarie regimul termic va marca o creștere, astfel încât pe 2...3 februarie vor fi temperaturi de aproximativ 4 grade ziua și 0 grade noaptea, apropiate de cele normale climatologic pentru această dată. În a doua săptămână va avea loc o răcire cu 5…6 grade, iar către finalul intervalului de prognoză temperaturile vor crește din nou. Vor fi ninsori pe arii extinse pe 27 și 29 ianuarie, iar în intervalul 2 – 4 februarie vor fi precipitații mixte, în general slabe cantitativ.
MUNTENIA. Până pe 31 medii de -4 și -8 grade ziua și între -8 și -12 grade noaptea. Între 1 și 3 februarie vremea se va încălzi până la maxime de 1…2 grade și minime de -2 grade, apropiate de normele climatologice. Va urma o ușoară răcire, cu aproximativ 5 grade, până la jumătatea celei de a doua săptămâni de prognoză și, abia spre finalul intervalului temperaturile vor crește din nou, spre maxime de 2…3 grade și minime de -5 grade Celsius. Va ninge ninsorile se vor intensifica și se vor extinde ca arie. În intervalul 1 – 4 februarie precipitațiile vor fi mixte.
OLTENIA. În abia între 3 maxime și de la -9…-8 până la -1 grad la valorile minime nocturne. Ulterior, vremea se va răci din nou, iar temperaturile nocturne vor scădea, în medie, cu 6 grade, în timp ce maximele diurne se vor menține în jurul unei valori medii de 0 grade Celsius. O ușoară tendință de creștere, cu 1…2 grade, se va manifesta abia la sfârșitul intervalului de prognoză. Va ninge în jurul datei de 29 ianuarie, iar între 1 și 4 februarie va crește probabilitatea pentru precipitaţii.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, după 31 ianuarie vremea se va încălzi ușor, spre valori medii cu aproximativ 6 grade mai ridicate pe 2-3 februarie. A doua săptămână de prognoză va fi caracterizată prin temperaturi maxime între -4 și 0 grade și minime între -10 și -7, cu cele mai scăzute valori la mijloc de săptămână. Va ninge pe 29 ianuarie și, din nou, în intervalul 1 – 4 februarie. În rest, probabilitatea pentru precipitații va fi redusă.
Foto: Mediafax