Unde te poți ascunde în cazul unei bombe nucleare
Actualitate / 18.01.2018

Un atac cu bombe nucleare este coșmarul oricărei țări, iar consecințele imediate sunt la fel sau chiar și mai rele decât explozia în sine. Iată ce ar trebui să faci dacă supraviețuieți primei explozii a unei bombe nucleare!

Locuri în care te poți ascunde în cazul unei bombe nucleare


Îți vei da seama că a fost declanșată o bombă nucleară în apropierea ta dacă există o lumină strălucitoare bruscă, care te poate orbi pe moment dacă ești foarte aproape. Dacă acea lumină intensă dispare și încă ești în viață, trebuie să iei imediat măsuri de siguranță. Alte semne ale unei bombe nucleare includ arsurile de la gradul 1 până la gradul 3, norul de fum în formă de ciupercă deasupra exploziei.


De îndată ce realizezi ce se întâmplă, este recomandat să găsești imediat un adăpost pentru a scăpa de efectele unei bombe nucleare. Trebuie să te ascunzi în cel mai dens material de construcții posibil. Cu cât este mai gros, cu atât mai bine.

De exemplu, cărămizile rezistente sau structurile din beton care nu au ferestre sau pivnițele și subsolurile sunt locuri pe care trebuie să le cauți. În aceste locuri, vei fi expus doar la 1/200 din radiațiile prezente afară. Evident, un adăpost contra bombelor nucleare este ideal, dar cei mai mulți oameni nu se regăsesc în apropierea sa.


Structurile din lemn, cum ar fi majoritatea caselor, și clădirile cu un singur etaj nu sunt foarte rezistente împotriva radiațiilor. Însă nu este mai bine decât ai sta afară? Într-un fel da, dar încearcă să te muți într-o locație mai bună dacă este posibil. Dacă poți ajunge într-un adăpost mai bun în aproximativ 5 minute, fă-o! Dacă să ajungi la un adăpost ar dura mai mult, de exemplu 15 minute, rămâi unde te afli cel puțin o oră, după care poți să te muți. O mare parte a intensității radiațiilor se va fi diminuat până atunci, expunerea reducându-se semnificativ.


În timp ce aștepți în adăpostul cu pereți groși, stai departe de orice ușă sau fereastră, fă un duș, șterge părțile expuse ale corpului cu o cârpă umedă și scapă de hainele contaminate. Pune-le într-o pungă de plastic, sigileaz-o și du-o departe de celelalte haine. În timp ce faci duș, folosește săpun și șampon, dar ai grijă să nu zgârii pielea. Și nu utiliza balsam de păr, deoarece va lega materialul radioactiv de firele de păr. Curăță-ți nasul, șterge-ți pleoapele, genele și urechile pentru a elimina orice reziduu rămas.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro