Un nou studiu confirmă siguranţa utilizării aspartamului
O nouă analiză, publicată în Food and Chemical Toxicology (Toxicologia chimică şi alimentară), confirmă siguranţa utilizării aspartamului.
Studiul, “Aspartamul, îndulcitorii cu un conținut redus de calorii și bolile: reglementarea siguranței utilizării și aspectele epidemiologice”, a analizat cercetările efectuate în ultimii 22 de ani asupra siguranţei aspartamului.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că aspartamul nu cauzează probleme de sănătate precum cancer, boli cardiovasculare sau naşteri premature.
Nu a existat nici o legătură între aspartam și următoarele boli:
Cancer cerebral
Tumori hematopoetice (precum limfomul Hodgkin)
Cancer de sân
Cancer pancreatic
Atac de cord
Boli de inimă
Nașteri premature
“Aspartamul a fost testat pe o perioadă de peste trei decenii, în mai mult de 200 de studii, cu acelaşi rezultat: utilizarea aspartamului este sigură”, a spus Dr. Haley Curtis Stevens, Preşedintele Consiliului pentru Controlul Caloriilor, o asociaţie a companiilor producătoare de alimente şi băuturi “light “, cu un conţinut scăzut de calorii sau fără calorii, fără zahăr sau cu un conţinut scăzut de grăsimi. “Alimentele şi băuturile îndulcite cu aspartam oferă alternative cu un conţinut redus de calorii, care îi pot ajuta pe oameni să se bucure de alimentele şi băuturile preferate, gestionându-şi în acelaşi timp sănătatea.”
Informaţii despre studiu:
În studiul “Aspartamul, îndulcitorii cu un conținut redus de calorii și bolile: reglementarea siguranței utilizării și aspectele epidemiologice”, realizat de Marinovich et al, autorii au descoperit că aspartamul nu are nici o legătură cu efectele adverse asupra sănătăţii, cum ar fi tumorile cerebrale, bolile cardiovasculare, accidentele cerebrale vasculare sau cancerul pancreatic.
Autorii au analizat studii publicate între 1990 şi 2012, căutând o posibilă legătură între aspartam și efecte adverse asupra sănătății, precum cancerul sau evenimente vasculare.
Autorii au analizat cercetările epidemiologice asupra aspartamului și asupra legăturii acestuia cu cancerul. O analiză a literaturii de specialitate despre aspartam și tumorile cerebrale a descoperit că nu există un risc crescut de tumori cerebrale în cazul copiilor și adulților care au consumat alimente și băuturi ce conțineau aspartam. În plus, un studiu din literatura de specialitate despre aspartam și tumorile hematopoetice, precum limfomul Hodgkin, nu a descoperit existența unei legături între cele două. Autorii au analizat de asemenea studiile, căutând o posibilă asociere între aspartam și alte tipuri de cancer precum cel de sân sau cel pancreatic, și nu au găsit nici o asociere între aspartam și mai multe tipuri de cancer des întâlnite.
Autorii au analizat în mod similar cercetările despre aspartam și asocierea cu evenimentele vasculare adverse și nașterile premature. O analiză a literaturii de specialitate despre aspartam și evenimentele vasculare, precum atacul de cord și bolile de inimă, nu a găsit nici o legătură între cele două. În plus, o analiză a literaturii de specialitate despre aspartam şi riscul de naşteri premature a dezvăluit că nu există o asociere între cele două în cazul unui nivel scăzut de consum pentru femeile însărcinate.
În plus, față de analiza cercetărilor epidemiologice despre aspartam, cercetătorii au analizat studiile legate de posibila sa toxicitate. După cum menționează autorii, multe alte alimente, precum sucurile de fructe și laptele fără grăsimi, conțin cantități mai mari de metaboliți de aspartam, decât cele întâlnite în alimentele și băuturile ce conțin aspartam. În plus, autorii au explicat că studiile toxicologice asupra șoarecilor și șobolanilor, care au descoperit efecte adverse asupra sănătății, precum leucemie și cancer de ficat, nu au fost solide din punct de vedere științific, menţionând aspecte legate de metodologie și multiplicare.
Autorii acestui studiu au conchis: “Referindu-ne la datele epidemiologice, dovezile asupra îndulcitorilor cu un conținut redus de calorii – în mod specific, aspartamul – nu susțin existența unei asocieri întemeiate între aspartam și tumorile hematopoetice, cele cerebrale, cele digestive, tumorile la sân, la prostată și alte tipuri de neoplasm. În mod similar, îndulcitorii cu un conținut redus de calorii nu au legătură cu evenimentele vasculare adverse sau nașterile premature.”