15
Ultimii oameni liberi: 15 imagini splendide cu cele mai izolate triburi din lume
Actualitate / 10.12.2018

Civilizația nu a pătruns în toate colțurile planetei. Mai există pe Pământ oameni care trăiesc în condiții primitive, dar ei trebuie lăsați să-și ducă viața așa cum vor și cum pot, arătându-ne care sunt rădăcinile speciei noastre.

După ce un tânăr american a fost ucis de un trib primitiv de pe o insulă izolată din Oceanul Indian, lumea a început să privească cu interes spre ultimele grupuri de oameni care nu au fost cotropiți de civilizație și de avantajele, dar mai ales de dezavantajele acesteia.

Un american în vârstă de 27 de ani a fost ucis în noiembrie de membrii unui trib primitiv, care refuză orice contact cu alţi oameni, ce locuiesc pe o insulă izolată din Oceanul Indian. Bărbatul, originar din Alabama, a fost ucis cu săgeţi şi trupul său a fost lăsat pe o plajă. Şapte pescari au fost arestaţi pentru că l-au transportat în mod ilegal pe insulă pe cetăţeanul american, a anunțat poliţia.


Americanul dorea să se întâlnească cu membrii tribului pentru a le predica creştinismul. Bărbatul se prezenta pe reţelele de socializare drept un aventurier şi un călător împătimit.

Insula Santinelei de Nord, situată în apropierea arhipelagurilor Andaman şi Nicobar, este locuită de o comunitate de vânători-culegători, despre care se crede că este ultimul trib pre-neolitic din lume.

Accesul pe această insulă este interzis, întrucât locuitorii acesteia probabil nu au imunitate la o serie de boli infecţioase, dar şi pentru că aceştia refuză cu violenţă orice contact cu alţi oameni. Se estimează că insula este locuită de 50 până la 150 de oameni.


Opoziția virulentă a tribului față de orice ființă din exteriorul comunității nu este nejustificată. Mii de băştinaşi şi-au pierdut viaţa în timpul ocupaţiei britanice asupra arhipelagurilor Andaman şi Nicobar, aşa că frica şi ostilitatea indigenilor de pe insula Santinelei de Nord este de înţeles, a declarat Stephen Corry, directorul organizaţiei Survival International, care militează pentru protejarea populaţiilor primitive.

Asemenea triburi izolate trăiesc în mai multe părți ale lumii. Cu ani în urmă, Jimmy Nelson publica o carte de succes, "Before They Pass Away/Înainte ca ei să piară", în care prezenta 30 de triburi pe cale de dispariție de pe tot globul. Din Mongolia până în Indonezia, autorul a petrecut săptămâni la rând cu fiecare trib în parte, încercând să le înțeleagă cultura.


În 2018, Nelson a publicat un al doilea titlu, "Homage to Humanity/Omagiu umanității". A vizitat 34 de comunități indigene de pe cinci continente, între care și unele pe care le-a cunoscut anterior. Dacă prima carte era o colecție de imagini, de data aceasta fotograful a decis să meargă mai departe, prezentând jurnale de călătorie, hărți, obiecte ale triburilor și dialogurile cu băștinașii. Ideea de la care a pornit în această carte este regăsirea rădăcinilor speciei noastre, scrie
Bored Panda.

Iată câteva dintre ultimele triburi izolate din toată lumea, în care oamenii trăiesc aproape ca la începuturile istoriei noastre!
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro