7
Tumultoasa poveste de iubire dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Poetul, sfâșiat de infidelitățile muzei sale
De Ziua Națională a Culturii și ziua de naștere a poetului național, Mihai Eminescu, născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani, trebuie amintit că cea mai sfâșietoare suferință pentru sufletul său sensibil a fost chiar iubirea vieții sale, Veronica Micle. Aceasta l-a înșelat, fără milă, cu ofițeri, cu amicul lui (scriitorul Ion Luca Caragiale) și cu mulți alții.
Toată lumea cunoaște povestea de iubire pătimașă dintre poetul Mihai Eminescu şi Veronica Micle, presărată cu momente de gelozie, pasiune arzătoare, despărțiri și împăcări și nu mai este un secret că cei doi amorezi s-au înșelat reciproc.
Eminescu, înșelat de aventuriera Veronica
”Draga mea Nică”, ”Îngerul meu blond”, ”Mititica mea Moţi”, ”Eminul meu iubit” sau ”Miţule băiet iubit”, aşa se alintau, în scrisori, Eminescu şi Veronica Micle.
Se vorbește mult despre amantele lui Eminescu, însă, în privința Veronicăi, lucrurile sunt ceva mai controversate.
În timp ce unii susțin că iubita lui Eminescu a fost victima calomniilor junimiştilor, alții susțin că femeii îi plăcea să cocheteze și nu se dădea în lături de la escapade amoroase.
Măritată la 14 ani cu un bărbat de 44
Veronica Micle, o femeie de vârsta lui Eminescu, s-a născut pe 22 aprilie 1850, la Bistriţa Năsăud, în familia cizmarului Ilie Câmpeanu, un fost luptător în armata lui Avram Iancu la 1848. Persecutată de autorităţile habsburgice, mama Veronicăi se mută, împreună cu aceasta, la Târgu Neamţ. Copilă frumoasă și elev eminent, Veronica se îndrăgostește de profesorul ei, Ştefan Micle, iar la vârsta de 14 ani se și mărită cu bărbatul de 44 de ani.
Dragoste la prima vedere
În 1872, Veronica îl cunoaște pe Eminescu. La acel moment, el era student, iar ea era mama a doi copii. A fost dragoste la prima vedere.
Ulterior, Veronica a povestit că s-a îndrăgostit de el încă de pe când i-a citit poeziile, în ”Convorbiri Literare”, dar nu îl întâlnise.
Nu s-a pus problema divorțului dintre Veronica și profesorul Micle, desi ea devenise „floarea albastră”, „floarea albă de cireş”, „liana”, „copilul cu păr bălai” din poeziile lui Eminescu, iar pe el îl chinuia gelozia.
După anul 1879, când are loc decesul profesorului Micle și Veronica devine văduvă, nimic nu mai stă în calea iubirii dintre ea și Eminescu, dar acesta ezită să o ceară în căsătorie.
Veronica recunoaște că îi place să cocheteze
Totuși, durerea sfâșietoare produsă de gelozie răzbate din poeziile lui Eminescu, ca urmare a zvonurilor că Veronica îl înseală și că flirtează cu ofițerii prin Parcul Copou, din Iași.
De altfel, chiar Veronica îi scrie poetului că nu vede unde este problema și că ei îi place să cocheteze. Însă, lovitura de grație din partea ei vine după ce aceasta a avut o relație cu scriitorul Ion Luca Caragiale, amic al lui Eminescu.
A născut copilul lui Eminescu?
Distanța s-a instalat între cei doi în 1877, când Eminescu a plecat să lucreze la București, iar Veronica a rămas la Iași. Poetul a trăit o scurtă poveste de iubire cu Mite Kremntiz, secretara personală a regelui Carol I, și cu Cleopatra Lecca, fiica pictorului Lecca, şi răspunde sporadic la scrisorile Veronicăi. Peste ani, Virginia, fiica cea mica a Veronicăi, povestește că prin mai-iunie 1880, mama sa ar fi născut un copil mort, al cărui tată ar fi fost Eminescu. Asta a agravat distanța dintre cei doi, iar poetul a venit tot mai rar la Iași.
Indiferența lui Eminescu o impinge în brațele lui Caragiale?
Se pare că în acest context, Veronica ar fi acceptat avansurile lui Caragiale, amic și coleg al lui Eminescu la ”Timpul”. Chiar Eminescu îi făcuse cunoștință cu dramaturgul, când Veronica îl vizitase la București.
Văzând că Eminescu nu mai dă mare importanță nici scrisorilor ei, nici nu vine în vizită la Iași, Veronica Micle ar fi fost în pragul căsătoriei cu un poet bucureştean, Iuliu Roşca.
Moartea poetului o bagă în depresie și se sinucide
Într-un târziu, Eminescu o iartă pe Veronica, el însuși se ceartă cu Caragiale, iar povestea de iubire dintre ei se reia, numai că, în 1883, poetul se îmbolnăvește. Ulterior, Veronica se mută la București, pentru a-și însoți fiica la studii, iar Eminescu, la externarea din spital se mută la Botoșani. Insistențele Veronicăi au fost în zadar, poetul a refuzat să vină pentru tratament la București.
Moartea lui Eminescu, pe 15 iunie 1889, internat în sanatoriul doctorului Șuțu, a avut un impact teribil asupra Veronicăi și a băgat-o în depresie.
Moartea acestuia a fost o lovitură puternică pentru Veronica Micle. La data de 15 iunie 1889, la aflarea veştii că Eminescu a murit în sanatoriul doctorului Şuţu, Veronica Micle scrie în doar 20 de minute poezia „Raze de lună”.
După decesul poetului, Veronica Micle a intrat în depresie şi s-a retras la Mănăstirea Văratec. La data de 3 august 1889, la vârsta de 39 de ani, poeta s-a sinucis cu arsenic.
Foto: Wikipedia