5
Un medic și-a pus 6 măști și și-a măsurat nivelul de oxigen ca să demonteze un mit
Actualitate · Tema zilei / 17.07.2020

Un medic din Dublin, Irlanda, s-a confruntat cu atât de mulți pacienți dezinformați care l-au întrebat dacă masca de protecție scade nivelul de oxigen din sânge încât a decis să facă un experiment.

Medicul s-a filmat și a postat video-ul pe Twitter, astfel încât informația să ajungă la cât mai multe persoane.

Pe 14 iulie, medicul de familie irlandez Maitiu O Tuathail a postat un video de 70 de secunde pe Twitter în care se observă că stă lângă un aparat de măsurat nivelul oxigenului din sânge. Având o clemă de monitorizare fixată pe degetul arătător, conectată la aparat, Tuathail își pune pe rând câte o mască de protecție de unică folosință. Adaugă treptat câte o mască peste cele puse deja, iar la finalul filmulețului are șase măști pe față. 

În tot acest timp, numerele de pe ecran rămân constante și aproape perfecte. Nivelul oxigenului fluctuează puțin între 98 și 99 de procente.




Medicul a scris pe rețeaua de socializare că întâlnește mulți pacienți care sunt dezinformați cu privire la măștile de protecție. În rândul acestora circulă mitul conform căruia masca de protecție afectează respirația și scade nivelul oxigenului din sânge, ceea ce este fals. 

Astăzi am fost întrebat în mod repetat de pacienți dacă purtarea unei măști de protecție scade nivelul oxigenului din corp. Totul pe baza a ceea ce citesc pe rețelele de socializare. Măștile pentru acoperirea feței nu reduc nivelul oxigenului! Am reușit să-mi pun șase măști pe față și nu a avut niciun efect asupra nivelului meu de oxigen
”, a scris medicul irlandez pe Twitter.

Măștile de protecție sunt recomandate în public, iar în unele țări, inclusiv România, sunt obligatorii în spațiile publice închise. Acestea ajută la prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus și la prevenirea răspândirii virusului. 

Citește și: Cercetătorii avertizează că infecția cu coronavirus poate afecta creierul pe termen lung

O analiză recentă asupra pandemiei de coronavirus realizată asupra 42 de țări a descoperit că în țările în care purtarea măștii este ceva obișnuit, precum China și Japonia, epidemia a atins un nivel mediu, comparativ cu țările în care purtarea măștii nu era ceva obișnuit înainte de pandemie. „
Considerăm că folosirea măștii pe scară largă este cheia pentru a ține sub control pandemia”, au declarat cercetătorii, citați de boredpanda.com.

O simulare realizată la Universitatea din Washington a estimat că Statele Unite ar putea să prevină până în luna octombrie moartea din cauza coronavirus a 33.000 de persoane dacă 95% din populație ar purta măști de protecție în public.

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro