Ziua mondială a solului (World Soil Day) marchează în fiecare an, pe 5 decembrie, importanţa menţinerii unui sol sănătos şi gestionării durabile a resurselor sale. Pământul care ne hrănește ascunde câteva secrete surprinzătoare care ne arată de ce este la fel de prețios ca apa, aerul, pădurile și celelalte elemente ale naturii pe care le folosim pentru a supraviețui și a ne dezvolta.
Dacă ai văzut vreodată "Survivor" sau orice film ori emisiune despre supraviețuire, ai înțeles că fără foc, apă, adăpost și ceva de mâncare nu poți să ajungi prea departe. Dar mai e un mic secret: fără sol, n-ar mai avea cine să joace jocul. Și nu doar "Survivor" - orice joc. Pentru că solul este realmente temelia vieții. Fără el, noi nu mai avem cum să rezistăm. Nu putem trăi fără apă, fără aer curat, fără foc și fără alte lucruri vitale de care depinde existența noastră. Suntem parte din natură și trebuie să înțelegem că fără ea ne autodistrugem.O treime dintre solurile planetei se află în proces de degradare. Cu o populaţie în creştere care va ajunge la 9 miliarde până în 2050, poluarea solului este o problemă globală care conduce la degradarea solurilor, având efecte negative asupra alimentelor şi apei pe care le consumăm.
Aproximativ 95% din hrana întregii lumi e produsă de sol. Cu un potenţial însemnat de a filtra contaminarea, acesta acționează ca un tampon, limitând efectele nocive ale poluării. Cei mai mulți poluanţi provin din activităţile umane - agricultura nesustenabilă, activităţile industriale, deşeurile urbane şi alte acțiuni care afectează mediul.
De Ziua Mondială a Solului (World Soil Day), sărbătorită pe 5 decembrie, este momentul să descoperim câteva lucruri inedite care te vor face să apreciezi mai mult această resursă foarte valoroasă.
Diferența dintre pământ și sol
Pământul este o masă de particule, fără viață. Solul e un mediu bogat, plin de viață, este baza vieții pe această planetă. Avem nevoie de sol sănătos pentru a cultiva plantele pe care le mâncăm, pentru a crește animalele și pentru apa pe care o consumăm.
Solul conține mici universuri cu un impact mare
Dacă pui o linguriță de sol la un microscop puternic, vei vedea că arată ca o formă extraterestră de pe altă planetă. Este foarte ciudat pentru că o linguriță de sol poate conține până la un miliard de microorganisme. Solul este compus din particule minerale - materie organică rezultată din descompunerea plantelor și țesuturilor animale, diferite vietăți minuscule (viermi, ciuperci, insecte) și creaturi microscopice, apă (pe care solul sănătos o absoarbe ca un burete) și gaz, creat de reacțiile chimice din sol.
Solurile sănătoase au bacterii care ajută la transformarea substanțelor chimice din atmosferă, precum fosfatul sau azotul, în nutrienți pentru plante.
Folosirea solului îți dă o senzație de fericire
Câteodată e bine să te murdărești - dacă iei două palme de sol, starea ta se va îmbunătăți. Suntem ființe dependente de natură, iar contactul cu tot ce e natural, fie că atingi o floare sau un copac, fie că mergi desculț prin iarbă sau pășești în picioarele goale pe sol, te va face să te simți bine, să capeți o liniște care te purifică.
Studiile au arătat că un microorganism care se găsește în sol, Mycobacterium vaccae, acționează ca un antidepresiv când pătrunde în corp, mărind nivelurile de serotonină și noradrenalină, îmbunătățind totodată și funcțiile cognitive. Așa că dacă îți murdărești mâinile cu sol, nu trebuie s-o faci doar pentru cultivarea florilor sau a legumelor, ci și pentru că îți oferă aceeași satisfacție pe care o obții mâncând înghețată sau urmărind serialul preferat.
E nevoie de 1.000 de ani pentru a crea 2-3 centimetri de sol
Procesul natural de creare a solului se întinde pe durata a cel puțin un mileniu. Din cauza acestei durate mari, solul este considerat o resursă non-regenerabil. Când se pierde, pierdut rămâne - nu putem face rost de altă "porție", ci trebuie să așteptăm ca un proces geologic foarte lent să-și facă treaba. Așa că atunci când tipul din fața ta își comandă fără să se grăbească un hamburger și ți se pare că durează o eternitate, poți să-ți spui fără să greșești: "E ca și cum m-aș uita la formarea solului" - pentru că durează o eternitate.
Poate învățăm ceva din asta; natura are sistemul ei de funcționare și de autoreglare, dar nu poate acoperi mai repede ceea ce noi distrugem. Nu mai bine păstrăm noi ceea ce avem?
Dacă vom continua să pierdem solul, vom avea mari probleme
Avem o veste proastă: potrivit World Wildlife Fund, în ultimii 150 de ani am pierdut jumătate din solurile de calitate ale planetei. În 2015, un responsabil din cadrul ONU a declarat că dacă vom continua să distrugem solul în ritmul actual, vom avea sol de calitate doar pentru încă 60 de ani. Iar după noi - potopul
Fără sol, nu există culturi, nu există mâncare, nu există... în fine, ai prins ideea. Întrebarea e: le mai lăsăm ceva și copiilor noștri și urmașilor lor sau consumăm noi totul acum și îi condamnăm la un dezastru?
Cercetătorii caută soluții pentru a hrăni planeta
Oamenii de știință studiază intens modul în care microorganismele din sol ajută creșterea plantelor. De exemplu, cercetătorii din compania Bayer analizează bacteriile care întăresc rădăcinile plantelor, ajută accesul plantelor la nutrienți, elimină nematodele (viermi cilindrici care se hrănesc cu rădăcinile plantelor) și împiedică alți dăunători să se dezvolte. Aceste organisme benefice au un rol asemănător probioticelor. Cercetătorii Bayer au observat că introducerea organismelor în sol ajută creșterea plantelor, dar face și plantele mai sănătoase și implicit alimente mai sănătoase.
Noi vrem pământ!
Așadar, avem nevoie de sol ca de aer. Ca de apă. Și ca de mâncare. Solul ne ajută să avem toate acestea, însă, ca orice resursă vitală, trebuie protejat și întreținut; poluarea, eroziunea și alți factori distructivi ne lasă tot mai puține șanse pentru viitor.
Ce putem face noi toți? Ce poți face tu? Poate că nu pare o prioritate pentru tine, dar dacă aplici câteva măsuri simple, poți contribui la salvarea acestui tezaur - de la amenajări precum șanțurile de scurgere a apei de ploaie în grădină până la evitarea suprafețelor impermeabile (plăcile din beton, asfalt și alte materiale), până la plantarea de perdele forestiere și la protejarea malurilor, există multe opțiuni.
Trebuie doar să facem ceva, altfel mai avem de așteptat 1.000 de ani pentru câțiva centimetri de sol. Nimeni nu poate aștepta atâta timp și se pare că nici planeta noastră, tot mai furioasă.