Creația unui artist comemorează victimele violenței domestice. 440 de perechi de pantofi de damă amintesc de femeile ucise de soții lor în Turcia, în 2018.
Violența domestică rămâne o plagă de dimensiuni globale. Cu rădăcini adânc înfipte în trecut și în (in)cultura tradițională, acest fenomen se soldează de multe ori cu cazuri de feminicid. Termenul descrie uciderea selectivă a femeilor și fetelor doar pentru că aparțin sexului feminin. Oricât de sălbatic ar părea acest fenomen, acesta se manifestă încă în unele țări în care bărbații au dreptul să-și bată soțiile.
Trei din zece femei au fost cel puțin o dată abuzate de partenerii lor, iar 13,5% din omucideri sunt crime bazate pe ura împotriva femeilor, notează
Platforma non-profit Yanköşe, creată de Kahve Dünyası, cea mai mare rețea de cafenele din Turcia, a decis să atragă atenția asupra acestui fenomen negativ comemorând toate femeile care au căzut victimele violenței domestice în 2018. Pe zidurile unei clădiri din Istanbul au fost montate 440 de perechi de pantofi de damă care au aparținut femeilor ucise de soții lor în acel an.
"Acesta este proiectul Yanköşe. În fiecare an, un artist folosește cele două ziduri pentru a-și expune lucrările de artă. De data aceasta, am vrut să expun aici. Este o instalație artistică formată din pantofi. Sunt 440 de perechi de pantofi aici. Aceștia sunt egali cu numărul femeilor ucise în 2018 în Turcia"
"Am vrut ca toți cei care trec pe stradă să vadă lucrarea. De aceea nu am vrut să o expun într-o zonă închisă", a explicat artistul citat de ziarul Hurriyet.
"Ceea ce face acest proiect este să atragă atenția asupra femilor ucise și materializează această problemă sub forma unui monument. Această lucrare va sta aici timp de șase luni", a adăugat autorul monumentului din cartierul Kabataş, din districtul Beyoğlu al Istanbulului.
Potrivit platformei Kadın Cinayetlerini Durduracağız (Vom opri feminicidul), organizație care întocmește bilanțul victimelor acestui fenomen în Turcia, aproximativ 40% din femeile din această țară au suferit abuzuri din partea partenerilor.
Dincolo de rațiunile de ordin estetic, artistul Vahit Tuna a folosit pantofi cu toc înalt pentru a simboliza independența femeilor: muncesc, își câștigă singure banii și de aceea nu au neapărat nevoie de un bărbat care să le poarte de grijă.
Punctul de pornire în realizarea monumentului intitulat, simbolic, "Fără nume", a fost numărul imens de femei ucise în Turcia. 440 de perechi de pantofi, aranjate în linii verticale pe două ziduri exterioare, arată că aceste persoane ar fi trebuit să fie în viață acum. Aceste femei au murit în moduri diferite, din motive diferite, dar toate au fost ucise de bărbați de-a lungul unui an.
În 2017, 409 femei au fost ucise de bărbați în Turcia, se arată într-un raport publicat de Kadın Cinayetlerini Durduracağız.
Pantofii amintesc, totodată, de tradiția larg răspândită în Turcia de a lăsa pantofii unei persoane decedate în fața ușii casei. Monumentul emoționant reamintește că 440 de perechi de pantofi ar fi trebuit să se afle acum în picioarele unor femei. Femei care au plătit cu viața doar pentru că erau femei.