19
Harry Belafonte: O viață de muzică, activism și depășirea barierelor
O legendă dispare: Viața și moștenirea lui Harry Belafonte
Lumea a pierdut o legendă. Harry Belafonte, inovatorul cântăreț, actor și activist pentru drepturile civile jamaican-american, a decedat la vârsta de 96 de ani, pe 25 aprilie 2023, în locuința sa din Manhattan. Cauza decesului a fost insuficiența cardiacă congestivă. Belafonte a lăsat o amprentă de neșters în istorie, folosindu-și vocea și influența pentru a promova justiția socială și pentru a rupe barierele în industria divertismentului.
Viața timpurie și drumul către celebritate
Născut în Harlem, New York, la 1 martie 1927, fiul lui Harold George Bellanfanti Sr. și Melvine Bellanfanti, a avut o copilărie plină de provocări. A abandonat liceul în 1944 și s-a înscris în Marină, unde a făcut cunoștința cu operele autorilor afro-americani precum W.E.B. Du Bois. După eliberarea sa, Belafonte s-a înscris în Erwin Piscator's Dramatic Workshop în cadrul GI Bill, unde l-a întâlnit pe Marlon Brando și Tony Curtis.
Neputând să găsească roluri în actorie din cauza discriminării rasiale, Belafonte s-a întors către muzică și cariera sa a decolat în anii '50. A popularizat cântecele populare jamaicane mento, care au fost comercializate ca stil muzical calipso trinbagonian și a captivat publicul cu hiturile sale „Day-O (The Banana Boat Song)” și „Jump in the Line”. Albumul său Calypso (1956) a fost primul al unui artist care a vândut peste 1 milion de exemplare.
Deschizător de drumuri în film
Succesul extraordinar al lui Belafonte i-a adus roluri principale în filme precum ”Carmen Jones” și ”Island in the Sun”. În ciuda faptului că a întâmpinat rasism și discriminare la Hollywood, Belafonte a rămas neclintit în căutarea sa de muzică înrădăcinată în cultura neagră. A devenit cel mai bine plătit interpret de culoare din istoria Americii până în 1959. Cu toate acestea, cariera sa cinematografică a intrat în declin pe măsură ce Hollywood a pierdut interesul pentru filmele cu conștiință socială.
O viață dedicată activismului
Pe măsură ce faima lui a crescut, Belafonte și-a îndreptat atenția către activism. Un prieten apropiat al Dr. Martin Luther King Jr., Belafonte a oferit sprijin financiar mișcării pentru drepturile civile, inclusiv fonduri inițiale pentru Comitetul de Coordonare al Studenților Nonviolenți (SNCC) și Conferința de Conducere Creștină Sudică (SCLC). A stat alături de King la istoricul Marș pe Washington din 1963 și la marșul din Alabama de la Selma la Montgomery.
Activismul lui Belafonte nu s-a încheiat odată cu mișcarea pentru drepturile civile. În anii '80, a ajutat la organizarea unui boicot cultural împotriva Africii de Sud datorită politicii sale de apartheid și a participat la concertul ”Live Aid” și la înregistrarea cu mai multe vedete a piesei "We Are the World" pentru a lupta împotriva foametei în Africa. Mai târziu, a devenit ambasador al bunăvoinței UNICEF și a fost numit consilier cultural al Peace Corps de către președintele John F. Kennedy.
Înfruntând critici și depășind adversitatea
De-a lungul vieții sale, Belafonte a înfruntat critici din diferite părți. A fost acuzat că a avut succes datorită culorii deschise a pielii sale și a primit reacții negative din partea comunității negre atunci când s-a căsătorit cu Julie Robinson, o femeie albă. Cu toate acestea, a rămas dedicat folosirii platformei sale pentru a promova justiția socială și egalitatea rasială.
Belafonte a continuat să joace și să interpreteze până în secolul 21, apărând în filme precum ”BlacKkKlansman” (2018) și interpretându-l pe episcopul sud-african Desmond Tutu în ”Breathe” (2005). A primit numeroase onoruri și premii, printre care un Kennedy Center Honor în 1989, o National Medal of Arts în 1994, un premiu Grammy pentru întreaga carieră în 2000 și premiul Jean Hersholt pentru Umanitarism din partea Academiei de Arte și Științe Cinematografice în 2014. În 2022, a fost inclus în Rock & Roll Hall of Fame.
Activism politic și critici deschise
Belafonte a rămas activ politic pe tot parcursul vieții sale. A fost un critic vehement al administrației George W. Bush, numindu-l pe acesta „cel mai mare terorist din lume”. În alegerile pentru primarul New York-ului din 2015, Belafonte a făcut campanie deschisă pentru Bill de Blasio, uneori făcând comentarii controversate care au obligat candidatul să se distanțeze.
În 2016 și 2020, Belafonte a scris articole de opinie pentru The New York Times, îndemnând oamenii să nu-l voteze pe Donald Trump, pe care l-a descris ca fiind "nechibzuit și imatur", susținând că președinția sa ar fi dăunătoare comunității negre. Angajamentul lui Belafonte pentru justiție socială și egalitate nu s-a diminuat niciodată, nici în ultimii ani ai vieții sale.
Viața personală și controversele lui Harry
Deși viața profesională a lui Harry Belafonte a fost plină de realizări impresionante și activism, viața sa personală a avut și ea parte de bârfe și cancan. După ce a divorțat de prima sa soție, Marguerite Byrd, în 1957, Belafonte s-a căsătorit cu Julie Robinson, singurul membru alb al trupei de dans Katherine Dunham. Această decizie a generat agitație, unii critici din comunitatea neagră acuzându-l pe Belafonte de trădare a rasei sale. Amsterdam News se întreba de ce un om care lupta pentru dreptatea rasei sale s-ar „întoarce de la o soție de culoare la o soție albă”.
Prieteniile lui Belafonte cu celebrități de înalt profil, precum Sidney Poitier și Marlon Brando, l-au făcut ținta rubricilor de bârfe. Pe tot parcursul vieții sale, Belafonte a rămas apropiat de Poitier, împărtășind o legătură care depășea viețile lor profesionale. Cei doi erau adesea văzuți împreună la evenimente, iar camaraderia lor alimenta mașina de zvonuri.
Interacțiunea cântărețului-actor cu interprete albe la televizor a stârnit, de asemenea, controverse. Atunci când a apărut la televizor cu Petula Clark în 1968 și cu Julie Andrews în 1969, unii telespectatori și-au exprimat nemulțumirea la vederea unui bărbat de culoare interacționând îndeaproape cu femei albe. Incidentul infam în care Petula Clark i-a atins brațul în timpul unui spectacol special din 1968 a dus la cererea unui retake din partea sponsorului emisiunii, Chrysler-Plymouth.
Cu toate acestea, în ciuda bârfelor și controverselor care i-au înconjurat viața, Harry Belafonte a continuat să se concentreze asupra carierei și activismului său, lăsând un impact durabil asupra lumii.
O moștenire care depășește divertismentul
Viața lui Harry Belafonte a fost un testament al puterii artei și activismului. Dincolo de succesul său ca actor și cântăreț, dedicarea neclintită a lui Belafonte pentru lupta în favoarea justiției sociale și înlăturarea barierelor va fi mereu rememorată.
Pe măsură ce omagiile vin din partea unor figuri proeminente precum senatorul Bernie Sanders, avocatul pentru drepturile civile Ben Crump și fiica lui Martin Luther King Jr., Bernice King, este evident că impactul lui Belafonte depășește lumea divertismentului.
Belafonte i-a lăsat in urma sa pe soția, Pamela Frank, copiii săi Adrienne Biesemeyer, Shari Belafonte, Gina Belafonte și David Belafonte, fiica vitregă Sarah Frank, fiul vitreg Linsey Frank și opt nepoți.