Cine sunt cei mai importanți neurochirurgi din istorie și câți dintre aceștia sunt români

Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume
Prima femeie neurochirurg din lume a fost românca Sofia Ionescu-Ogrezeanu (n.1920-d.2008)

 
Prima operație făcută de aceasta a avut loc în anul 1944, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când a sosit la spital un copil grav rănit ce trebuia operat de urgență. Cum numărul medicilor era mic, în comparație cu avalanșa de răniți, pe atunci studentă a profesorului Bagdasar, tânăra Sofia Ionescu-Ogrezeanu s-a oferit să-l opereze ea pe copil, intervenția salvându-i viața. Acesta a fost momentul decisive în urma căruia  tânăra a ales neurochirurgia.
 
Pentru meritele deosebite dovedite încă din anii studenției, Sofia Ionescu a fost răsplătită cu Semnul de Distincție al Crucii Roșii (1943), cu insigna „Evidențiată în Munca Medico-Sanitară (1957), cu medalia „A XX-a Aniversare a Eliberării Patriei” (1964), cu medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii” (1972).
 
În 1996 primește Diploma de Onoare ANFDUR pentru merite de excepție, Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” și Diploma de Onoare a Confederației Naționale a Femeilor din România. Tot în acel an, 1996, devine membru al Societății Române de Istoria Medicinii, iar în 29 martie 1997, Membru Emerit al Academiei de Științe Medicale. I s-a decernat Diploma de Onoare a A.N.F.D.U.R., Premiul “Inginer Elisa Leonida Zamfirescu”, Diploma de Onoare pentru merite deosebite în promovarea științei și tehnicii în România, Diploma de Onoare a Societății de Istoria Medicinei, Diploma de Cetățean de Onoare al Municipilui Fălticeni și Medalia de Onoare a aceluiași municipiu, culminând cu acordarea celei mai înalte distincții din România, Steaua României, în grad de cavaler, pe care a primit-o la începutul lunii martie 2008.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro