Studiu. Ţigările electronice sunt foarte nocive pentru inimă. La ce riscuri te expui?
Actualitate / 31.08.2016

Un studiu făcut recent scoate în evidenţă faptul că ţigările electronice sunt mult mai periculoase decât am fi crezut. Rezultatele au fost prezentate la un congres european

Numeroase studii realizate anii trecuţi au scos la iveală faptul că vaporii care conţin nicotină din ţigările electronice sunt foarte periculoşi, deoarece pot duce la formarea formaldehidei, un agent cancerigen. O altă cercetare prezentată la Congresul European de Cardiologie care a avut loc la Roma, arată că ţigările electronice au un efect devastator asupra vaselor sanguine şi cresc riscul de boli cardiovasculare, scrie publicaţia britanică DailyMail.

Vaporii care conţin nicotină produşi de ţigările electronice au un impact negativ asupra aortei, cea mai mare arteră din corp care transportă sângele de la inimă către toate organele din corp, şi favorizează astfel apariţia bolilor de inimă. De asemenea, ţigările obişnuite şi ţigările electronice cresc tensiunea arterială, aspect constatat de specialişti în urma unui studiu efectuat pe un eşantion de persoane cu vârsta de 30 de ani. Jumătate dintre participanţi au fumat ţigări obişnuite timp de cinci minute, iar ceilalţi au fumat ţigări electronice timp de o jumătate de oră. Analiza efectuată arată clar că ţigările electronice sunt mult mai periculoase pentru sănătate decât am fi crezut şi că riscul de a îmbolnăvi inima este la fel de ridicat precum în cazul unui fumător obişnuit.


"Ţigările electronice sunt mai puţin nocive decât ţigările obişnuite, însă acest lucru nu presupune că nu au deloc efecte adverse pentru sănătate. Nu le-aş recomanda ca metodă adjuvantă persoanelor care doresc să se lase de fumat prin înlocuirea ţigărilor obişnuite cu cele electronice", avertizează coordonatorul studiului, profesorul Charalambos Vlachopoulos de la University of Athens Medical School.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro