Primul transplant de cap uman din lume și legătura cu realitatea virtuală
Actualitate · Stirea zilei / 04.01.2017

Chirurgul italian Sergio Canavero și-a propus să realizeze primul transplant de cap uman din lume, în anul 2017, cu ajutorul pacientului Valery Spiridonov.

Pentru a se pregăti de această premieră mondială, medicul Canavero a prezentat un sistem de realitate virtuală, care îl va ajuta pe pacientul său să se obișnuiască cu neașteptatele reacții psihologice post-transplant.

Cum poate fi conectat primul transplant de cap uman cu realitatea virtuală?


Anul trecut, chirurgul italian Sergio Canavero a anunțat că va realiza primul transplant de cap uman pe Valery Spiridonov, un rus care suferă de atrofie musculară. Medicul speră să efectueze intervenția chirurgicală în anul 2017, în Marea Britanie. 

Tot anul trecut, Hunt Batjer, președintele Asociației Americane de Chirurgie Neurologică, a afirmat că, în cazul în care procedura propusă funcționează, Spiridonov ar putea experimenta ceva mult mai rău decât moartea. Acesta a spus: "Nu aș dori asta nimănui. Nu i-aș permite nimănui să o efectueze pe mine deoarece există o mulțime de lucruri mai rele decât moartea." 

Oricât de ridicol ar suna, Canavero a adunat o echipă de chirurgi, care să ia parte la efectuarea intervenției chirurgicale, printre aceștia numărându-se și controversatul chirurg chinez Ren Xiaoping, care a efectuat transplanturi de cap la aproximativ 1.000 de șoareci, din care niciunul nu a supraviețuit mai mult de câteva minute.

Reacțiile neașteptate produse de primul transplant de cap uman


Data operației se apropie cu pași repezi, iar Canavero a prezentat un sistem de realitate virtuală (RV) la conferința din Glasgow, Scoția, a Colegiului Regal al Medicilor și Chirurgilor. Dispozitivul propus îl va ajuta pe pacient să se obișnuiască cu neașteptatele reacții psihologice, care se presupune că vor apărea după transplant. Sistemul, dezvoltat de firma Inventum Bioengineering Technologies, din Chicago, este proiectat pentru a pregăti psihologic o persoană care se privește în oglindă și vede corpul altei persoane.

"Acest sistem de realitate virtuală pregătește pacientul în cel mai bun mod posibil pentru o lume nouă, în care va avea un corp nou", a spus Canavero. "O lume în care el va fi capabil să meargă din nou."

Cum poate un sistem RV să pregătească o persoană pentru reacțiile chimice care au loc în creier? Deloc surprinzător, experții se îndoiesc de legitimitatea acestei proceduri și susțin că, deși au fost efectuate transplanturi parțiale, nu există tehnologia necesară sau cunoștințele pentru a trata creierul în același fel.

Sunt foarte multe conexiuni care trebuie făcute între cap și corp. Experții susțin, de asemenea, că diferența bruscă realizată în chimia creierului va provoca un nivel al nebuniei, care nu a mai fost întâlnit în prealabil.
 
Tu ce părere ai despre această procedură?  
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro