A fost descoperit microplastic în scaunul oamenilor
Un nou studiu a descoperit particule de microplastic în deșeurile umane pentru prima dată, un semn îngrijorător al prevalenței plasticului în lanțul alimentar.
În studiul restrâns cu participanți din Europa, Rusia și Japonia, toți cei 8 oameni au avut microplastic în probele de scaun. Din cele 10 tipuri testate, au fost identificate nouă materiale plastice diferite în deșeurile umane, cele mai frecvente fiind polipropilena și polietilen tereftalatul.
Există microplastic în scaunul oamenilor. Iată ce spun specialiștii!
Pe baza constatărilor lor, cercetătorii studiului se așteaptă ca bucățile mici de materiale plastice să fie larg răspândite în sistemul digestiv. Acesta este primul studiu de acest gen și confirmă ceea ce am presupus de mult timp, că plasticul ajunge în cele din urmă în intestinul uman. Iar în cazul pacienților cu boli gastro-intestinale, aceste vești sunt și mai îngrijorătoare.
Studiul, realizat de Agenția de Mediu din Austria, estimează că mai mult de 50% din populația lumii ar putea avea microplastice în scaunele sale. Cu toate acestea, autorii au subliniat necesitatea de a investiga mai mult pe un eșantion mai mare de oameni înainte de a trage concluziile.
Microplasticul este, de fapt, o bucată de plastic mai mică de 5 milimetri și este găsit în produse precum exfolianții sau este dezintegrat din bucăți mai mari de plastic, cum ar fi acelea care ajung adesea în ocean.
Un studiu realizat la începutul acestui an a constatat că peștii din Hong Kong înghit plastic care ar putea ajunge la oameni. Un alt studiu a constatat că apa îmbuteliată este contaminată cu microplastic la nivel universal. Cercetătorii spun că microplasticul care circulă în corpul uman ar putea pune în pericol sănătatea, afectând sistemul imunitar sau facilitând schimbul de toxine.
Conform estimărilor oamenilor de știință, oceanele lumii vor conține mai mult plastic decât pești până în anul 2050. În fiecare an, 8 milioane de tone metrice de plastic ajung în oceane, această cifră putând crește de zece ori în următorul deceniu dacă nu se iau măsuri, conform unui alt studiu din 2015.