Un studiu realizat de Millward Brown[1] arată că românii nu includ des fructele şi legumele în alimentaţia zilnică. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este recomandat consumul unei cantităţi minime de 400 de grame de fructe şi legume în fiecare zi, împărţită în 5 porţii[2]. Există numeroase modalităţi simple de a suplimenta lipsa consumului de fructe şi legume.
Legumele şi fructele au un rol important în prevenirea mai multor boli, precum diabetul, bolile cardiovasculare şi cancerul[3], deoarece conţin fibre, vitamine şi minerale indispensabile organismului uman. Deşi tot mai mulţi români sunt conştienţi de proprietăţile nutritive ale acestor produse, dieta lor nu conţine suficiente fructe şi legume. Doar 14% dintre români consumă zilnic cele 4-5 porţii de fructe recomandate şi doar 10% legume, iar 47% dintre români consumă fructe de 2-3 ori pe zi şi 37% legume[4].
Principalul motiv pe care românii îl declară privind absenţa fructelor şi a legumelor din dieta zilnică este lipsa timpului. Mesele sănătoase sunt înlocuite cu gustări rapide şi disponibile la scară largă. Totuşi, produsele necesare unei bune funcţionări a organismului uman sunt, de asemenea, accesibile. Astfel de produse sunt sucurile 100% şi mousse-urile, care au aceleaşi proprietăţi nutritive ca fructele şi legumele din care sunt făcute.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii confirmă faptul că un pahar de suc de fructe sau suc de fructe şi legume (200 ml) poate înlocui una din cele 5 porţii recomandate de fructe şi legume[5]. Sucurile 100% sunt produse naturale, obţinute exclusiv din fructe şi legume, fără zahăr sau conservanţi adăugaţi. De exemplu, un pahar de suc de portocale la micul dejun încarcă organismul cu vitamina C, oferind energie pentru întreaga dimineaţă.
O gustare valoroasă pentru organism poate fi, de asemenea, şi mousse-ul din fructe sau din fructe şi legume, produs mai puţin cunoscut pe piaţa din România. Mousse-urile sunt produse 100% naturale, obţinute din piure de fructe şi legume.
Sucurile şi mousse-urile incluse în dieta zilnică sunt un mod isteţ de a compensa lipsa fructelor şi legumelor din alimentaţie.
Campania “Mousse şi suc 100%! aici sunt vitaminele isteţe” este finanţată de Uniunea Europeană şi Republica Polonă, precum şi din Fondul de promovare a Fructelor şi Legumelor oferit de KUPS.
Mai multe informaţii despre campanie sunt disponibile pe www.sucsimousse.eu şi pe pagina de Facebook Trăieşte SMART.
[1] Studiu realizat de Institutul Millward Brown, în perioada martie-aprilie 2015, pe un eşantion de 300 de femei
[2] World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 2002
[3] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/
[4] Studiu realizat de Institutul Millward Brown, în perioada martie-aprilie 2015, pe un eşantion de 300 de femei
[5] World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 2002