Pericolul din jar: Toxinele din fumul de grătar pot ajunge în piele
Prepararea cărnii pe grătar poate duce la eliberarea în aer a unor substanţe cancerigene ce pot fi absorbite în piele.
Un studiu întreprins de o echipă de oameni de ştiinţă din China a ajung la concluzia că substanțele cancerigene eliberate din fumul de grătar, hidrocarburile aromatice policiclice (PAH), pot pătrunde în piele. Contactul la nivelul epidermei ar putea fi chiar mai periculos decât inhalarea acestor substanţe, iar îmbrăcămintea nu oferă o protecţie suficientă, relatează publicația ThoughtCo.Hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) pot cauza boli pulmonare şi mutaţii ADN, avertizează oamenii de știință.
Cercetările anterioare au evidenţiat că cele mai comune modalităţi de expunere la hidrocarburile aromatice policiclice sunt consumul de carne preparată pe grătar, dar şi inhalarea fumului. Echipa de experţi în frunte cu Eddy Y. Zeng de la Universitatea Jinan a examinat însă efectele expunerii pielii la PAH provenite de la fumul şi particulele de la grătare.
Cercetătorii au împărţit mai mulţi voluntari în grupuri în funcţie de nivelurile de expunere la alimente preparate pe grătar şi la fum. Analizele mostrelor de urină au demonstrat că expunerea cea mai mare la hidrocarburile aromatice policiclice provine de la consumul de alimente preparate pe grătar, expunerea pielii la fum şi particule ocupă locul al doilea, urmată de inhalarea acestor substanţe toxice, se arată în studiul publicat în jurnalul
Hainele contribuie la protejarea de fumul toxic, însă doar pe o perioadă scurtă de timp. După ce ţesăturile devin saturate cu fum contaminat, pielea poate absorbi niveluri importante de hidrocarburi aromatice policiclice, arată autorii studiului.
Pentru reducerea expunerii la aceşti compuşi toxici, oamenii de știință recomandă spălarea hainelor imediat după expunerea la fum şi la particule provenite de la grătare.
Foto: Depositphotos