Oamenii de știință au legat un creier de Internet pentru prima dată
Actualitate / 25.09.2017

Cercetătorii de la Universitatea Wits din Johannesburg, Africa de Sud, au legat un creier de Internet pentru prima dată. Datele colectate din acest proiect ar putea ajuta la alimentarea următorilor pași în procesul de învățare al mașinăriilor și interfețelor creier-calculator.

Premieră în lumea tehnologiei - oamenii de știință au legat un creier de Internet


Oamenii de știință de la Universitatea Wits sunt de părere că au făcut un progres major în domeniul ingineriei biomedicale. Potrivit unui comunicat publicat pe Medical Express, cercetătorii au conceput o modalitate de a conecta creierul uman la Internet, în timp real. Proiectul a fost denumit Brainternet și, în esență, își dorește să transforme creierul într-o parte a Internetului.

Proiectul funcționează prin recepționarea semnalelor EEG ale creierului, care sunt colectate de un dispozitiv EEG, conectat la capul utilizatorului. Semnalele sunt apoi trimise către un calculator, care transmite live informațiile către o interfață de programare a aplicațiilor și afișează datele pe un website, unde poate vedea oricine activitatea. Adam Pantanowitz, lector la Școala Wits de Inginerie Electrică și Informațională și supervizorul proiectului, a declarat că Brainternet este o nouă frontieră în sistemele de interfață creier-calculator.


Nu există foarte multe informații ușor de înțeles despre modul în care creierul uman funcționează și procesează informațiile. Brainternet încearcă să simplifice înțelegerea propriului creier și a creierului altora. Aceste lucruri sunt posibile prin monitorizarea continuă a activității creierului, precum și prin anumite interacțiuni.

Pantanowitz spune că acesta este doar începutul posibilităților proiectului. Acesta a declarat că echipa urmărește acum permiterea unei experiențe mai interactive dintre utilizator și creierul său. Unele dintre aceste funcționalități au fost deja construite, dar sunt foarte limitate - se axează pe stimuli, cum ar fi mișcarea brațelor. Brainternet poate fi îmbunătățit în continuare, pentru a clasifica înregistrările printr-o aplicație inteligentă de telefon, care va furniza date pentru un algoritm de învățare al mașinăriilor. În viitor, s-ar putea transfera informații în ambele direcții, atât intrări, cât și ieșiri la nivelul creierului, după cum a dezvăluit Pantanowitz.


Aplicațiile viitoare ale acestui proiect ar putea duce la unele descoperiri foarte interesante în ceea ce privește procesul de învățare al mașinăriilor și interfețelor creier-computer. Datele colectate de la acest proiect ar putea duce la o mai bună înțelegere a modului în care funcționează creierul uman și modul în care putem profita de aceste cunoștințe pentru a mări puterea creierului nostru.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro