Henkel România, prin mărcile sale - Perwoll și Syoss, a premiat trei tineri designeri români, în cadrul Galei de Absolvire a Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secţia de Modă şi Design Vestimentar. Gala a avut loc duminică, 29 iunie, la Teatrul Național Cluj-Napoca şi s-a bucurat de prezenţa a peste 800 de invitați de seamă din lumea modei româneşti.
Colecțiile premiate au fost alese de un juriu format din specialiști în domeniul modei, care au acordat două distincții pentru recunoaşterea talentului tinerilor designeri români și sprijin în debutul unei cariere în modă: Premiul Perwoll pentru tineri designeri (pentru excelență în alegerea si combinarea țesăturilor), respectiv Premiul Syoss pentru cea mai inovatoare colecție (din perspectiva materialelor, a mesajului și a creativității stilului, în general).
În acest an, Nazarica Bartoş (absolventă licenţă) şi Aitai Lorincz (absolvent master) au câştigat „Premiul Perwoll pentru tineri designeri”, distincţie acordată pentru al cincilea an consecutiv de către Perwoll, detergentul special care îngrijește delicat hainele – pentru creativitate în combinarea țesăturilor și linia de design propusă.
În premieră la această gală aniversară, Syoss a acordat un premiu special pentru cea mai inovatoare colecție, punctând elementul de originalitate care dă naștere noilor trenduri de stil. Juriul a desemnat colecția creată de Lucian Rusu (absolvent master) drept câștigătoare a premiului Syoss.
Juriul ambelor premii a fost format din Mirela Bucovicean (fondator Molecule F), Oana Stan (fashion blogger la zipcodefashion.wordpress.com) și reprezentanți ai companiei Henkel România.
Colecția care constituie lucrarea de diplomă a talentatei câștigătoare premiată de Perwoll Nazarica Bartoş – denumită „White Picket Fence” – reconfigurează silueta feminină pentru a redefini stereotipul de „housewife”, ștergând conotațiile negative din jurul acestuia. Alegerile cromatice au în centru rozul prăfuit, ca un comentariu personal al artistei la adresa imaginii clasice a soției perfecte.
Cel de-al doilea tânăr designer premiat de Perwoll la Gala de Absolvire UAD 2014, Aitai Lorincz, a reușit să cucerească juriul și publicul prin colecția sa, denumită „Memoriile unui destin”. Creațiile vestimentare care o compun explorează perioada interbelică și a Reginei Maria, ca un tribut adus istoriei și valorilor naționale, inspirându-se din linia cămășilor, sumanelor și caftanelor boierești din acele vremuri, cu țesături înnobilate cu perle, în combinații de organza și tul, stofe peliculizate, fire metalice și dantele.
Cea mai inovatoare colecție premiată de Syoss, denumită „Radical în Chip”, creată de Lucian Rusu, a ieșit din tipare datorită originalității exprimate prin cele 12 creații vestimentare care recompun frumusețea într-o manieră personală. Colecția a fost creată folosind materiale specifice tapițeriei automobilelor și accesorii care sugerează o instalație, fiind inserate în ansamblul dislocat al unei roți de bicicletă.
În cadrul celei de-a XX-a ediţii aniversare a Galei Absolvenţilor de la Universitatea De Artă şi Design Cluj-Napoca au fost prezentate 24 de colecţii vestimentare, dintre care 14 de lucrări de licenţă şi 10 lucrări de master. În procesul de jurizare au fost luate în considerare şi lucrările expuse de absolvenţi în cadrul Expo Transilvania.
„Gala UAD 2014 a fost o enormă surpriză plăcută în care am văzut un efort colectiv de apreciere a designului românesc. Am fost onorată să fac parte din juriul echipei care a acordat cele mai multe premii și care de-a lungul anilor a susținut constant designul românesc - echipa Henkel. Premiile acordate din partea Perwoll și Syoss, două mărci definite de inovație, culoare și design, recunosc pregătirea profesională a tinerilor designeri și am încredere că susținerea noastră le deschide noi drumuri în carieră. Ne-a impresionat consistența și discursul matur al colecțiilor tinerilor absolvenți și alături de talentul lor, avem o mare apreciere pentru cadrele universitare ale UAD Cluj-Napoca, care au reușit să pregătească din nou viitori designeri de conținut. A fost o onoare sa fac parte din această Gală aniversară a 20 de ani de UAD, un eveniment memorabil și care a marcat, o dată în plus, epicentrul modei românești” a declarat Mirela Bucovicean, fondator Molecule F și membră în juriul Premiului Perwoll pentru Tineri Designeri 2014.
„Ne bucurăm că Perwoll este pentru al cincilea an alături de tinerii designeri de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Colecțiile prezentate la Gală ne inspiră de fiecare dată și suntem încântați că avem ocazia să le oferim recunoașterea pe care o merită prin Premiul Perwoll pentru tineri designeri”, a declarat Teodora Doboș, Marketing Manager Laundry & Home Care Henkel România.
“Susținem inovația pentru că este o parte importantă din sufletul brandului Syoss. Pentru prima dată în cadrul acestei Gale, Syoss premiază cea mai inovatoare colecție a ediției, deoarece credem în puterea și curajul noilor generații și vrem să sprijinim tinerii creatori de stil care mizează totul pe originalitate”, a declarat Gabriel Barbu, General Manager Beauty Care Henkel România.
Pe lângă sprijinul financiar, cei doi câştigători vor beneficia de promovare din partea Henkel România, prin mărcile sale Perwoll și Syoss, atât în cadrul evenimentelor dedicate modei, cât şi pe platformele de comunicare online ale brandurilor.
Premiul Perwoll pentru Tineri Designeri a fost acordat de-a lungul anilor pentru creativitate în combinarea țesăturilor în colecțiile de absolvire către: Alina Morar și Cătălin Vălean (2013, absolvenți ai UAD), Irina Silistraru şi Alexandra Ivaşcu (2012, absolvenți ai UAD), Doina Pirău şi Andreea Boariu (2011, absolvenți ai UAD), Ramona Manea şi Roxana Benea (2011, absolvente ale UNA București), Alexandra Puşcaşu şi Maria Hera (2010, absolvenți ai UAD).
Premiul Syoss pentru cea mai inovatoare colecție este acordat pentru prima dată în acest an în cadrul Galei UAD pentru susținerea talentelor creative ale tinerilor designeri români aflați la început de drum.
Henkel România - „De 20 de ani ne pasă de valorile românești”