Manevra Heimlich, salvatoarea de vieți, ar trebui să fie cunoscută de toată lumea
Banala manevră Heimlich este o tehnică de prim ajutor ce constă în ridicarea forțată a diafragme și eliminarea, tot forțată, aerului din plămâni. Ar trebui cunoscută de toată lumea, pentru că este salvatoare de vieți.
Sufocarea poate surveni din cauza mâncării sau a unor obiecte blocate la nivelul traheei și, potrivit Injury Facts 2017 constituie a patra cauză de mortalitate neintenționată.
Manevra Heimlich, salvatoare de vieți
Când o persoană simte că se sufocă, tușește iar pielea îi capătă o tentă albăstruie trebuie intervenit rapid și aplicată manevra Heimlich. Aceasta este salvatoare de vieți și ajută la eliberarea căilor respiratoria, prin scoaterea obiectului sau a mâncării.
În astfel de situații, manevra Heimlich este salvatoare pentru că sufocarea oprește fluxul de oxigen către plămâni și creier, deci trebuie aplicată cât mai rapid după apariția primelor semne.
Care este semnul universal în sufocare
Semnul universal în sufocare îl constituie mâinile în jurul gâtului. Când o persoană face acest gest, trebuie intervenit rapid.
Alte semne ale sufocării sunt: tusea, respirația șuierătoare, paloarea tegumentelor și pierderea cunoștinței.
Cum se execută manevra Heimlich
Persoana care execută manevra Heimlich trebuie să stea în spatele persoanei care se sufocă și să-și pună brațele în jurul taliei acesteia. În cazul în care persoana care se sufocă stă în picioare, cel care execute manevra Heimlich trebuie să-și poziționeze un picioar între picioarele victimei, pentru a o putea sprijini în caz că leșină.
Apoi se pune un pumn, cu partea cu degetul mare, pe abdomenul persoanei care se sufocă, deasupra ombilicului, sub stern (capul pieptului). Se apucă pumnul cu cealaltă mână și se impinge, cu putere, abdomenul în sus, caz în care obiectul care obstrucționează căile respiratoria poate fi aruncat în afară.
Manevra se repetă până la eliminarea obiectului sau până când persoana își pierde cunoștința.
Manevra Heimlich ar trebui predată în școli
Manevra Heimlich ar trebui să fie cunoscută de cât mai multe persoane, poate chiar să fie predată în școli, ca procedură de prim ajutor în caz de urgență, alături de resuscitarea cardiorespiratorie, primul ajutor în caz de hemoragii, înec, electrocutare, fracturi etc.