Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea din lume – Costă 100 de dolari ceașca și este obținută într-un mod… inedit
O singură ceașcă de cafea indoneziană Kopi Luwak poate ajunge să coste chiar și 100 de dolari. Astfel, ea devine cea mai scumpă cafea din lume!
Boabele de cafea Kopi Luwak nu diferă de boabele obișnuite de cafea. Aroma, însă, are o tentă specifică, doar că aceasta se obține într-un mod…inedit.
Cafeaua Kopi Luwak este obținută într-un mod…diferit
Kopi Luwak se prepară ca orice alt sortiment de cafea, însă se obține într-un mod cel puțin inedit, care pe unii dintre noi i-ar putea dezgusta.
Originară din Indonezia, cea mai scumpă cafea din lume, Kopi Luwak, se poate traduce prin “cafea de la zibete”. Aceste mamifere mici, asemănătoare cu viezurele, mănâncă boabele de cafea, le digeră, iar producătorii sortimentului Kopi Luwak le colectează din extrementele pe care acestea le produc.
Boabele de cafea Kopi Luwak, prelucrate în stomacul zibetelor
În Indonezia există un anumit arbore de cafea, originar din Africa și Asia, care a ajuns, acum, și în America Latină. Din aceste boabe provine Kopi Luwak. În afară de zibete, niciun alt animal nu este atras de aceste boabe de cafea.
Aroma specială a cafelei Kopi Luwak este dată de procesul de fermentație care are loc în stomacul zibetelor. În procesul de digestie, boabele sunt “curățate” de pulpă și înveliș, dar bobul rezistă atacului sucurilor gastrice ale zibetei și este defecat întreg. Producătorii colectează aceste boabe, la spală, le usucă și le prăjesc. Ulterior, din acestea se prepară cafea, după rețeta tradițională a oricărei cafele. Se pare, însă, că gustul este inconfundabil. Oricine a băut cafea Kopi Luwak susține că este foarte bună și nu o poți confunda cu alt sortiment de cafea.
Kopi Luwak, cel mai falsificat sortiment de cafea
Potrivit statisticilor, circa 70% din cafeaua Kopi Luwak comercializată pe internet sau în magazinele de tip coffee-shop este falsificată. În general, cei care o falsifică o vând mult mai ieftin, cu circa 300 de dolari/500g, în timp ce cafeau autentică Kopi Luwak poate ajunge la 1000 de dolari o pungă. În plus, producția reală, în lume, de cafea Kopi Luwak, este de circa 2200 kg/an, în timp ce piață există, sub această denumire, nu mai puțin de 5000% mai multă cafea decât este produsă.
Cafeaua obținută de la animale închise în cuști are calitate mai slabă
Apărătorii drepturilor animalelor și-au manifestat îngrijorarea cu privire la condițiile în care sunt ținute animalele care produc cafea Kopi Luwak. Mai mult, cercetătorii susțin că toată cafeaua produsă de animale ținute în cuști are o calitate mai slabă, comparativ cu cea provenită de la zibete crescute într-un mediu natural, pe o plantație de arbori de cafea. De altfel, cafeaua Kopi Luwak originală are certificat de calitate și etichete specifice, cu o emblemă ce îi atestă autenticitatea.
Beneficii pentru sănătate
Potrivit cercetătorilor, băutorii de cafea Kopi Luwak au o serie de beneficii, de pe urma acestui obicei.
Ca urmare a procesului de fermentație și enzimelor din tubul digestiv al zibetei, acest tip de cafea are o aciditate mai mică, în comparație cu alte sortimente de cafea, ceea ce înseamnă că ea poate fi băută, fără probleme, și de către persoanele cu probleme digestive.
De asemenea, cafeaua Kopi Luwak are proprietăți antibacteriene și nu colorează dinții, așa cum o fac alte sortimente de cafea.
Jack Nicholson a crescut popularitatea cafelei Kopi Luwak
Popularitatea cafelei Kopi Luwak a înregistrat o creștere spectaculoasă după ce personajul interpretat de actorul Jack Nicholson, în filmul „The Bucketlist”, este înfățișat bând o ceașcă de cafea Kopi Luwak.