Vezi ceva? întrebă nerăbdător Lordul Carnarvon. Da, lucruri minunate, răspunse egiptologul Howard Carter, celebrul descoperitor din 1922 al fabulosului mormânt al faraonului Tutankhamun. La aproape un veac de la cea mai mare descoperire arheologică din toate timpurile, un proiect inedit și temerar și-a făcut loc pe piața românească a lucrărilor de specialitate. Introducere în egiptologie este cartea scrisă de Renata Tatomir, profesor universitar și egiptolog la Universitatea Hyperion din București.
Dacă în Occident egiptologia este un domeniu de cercetare și educație pe cât de fascinant, pe atât de respectat și solid finanțat, având o tradiție seculară, la noi, ea este o disciplină cvasi-anonimă, care își face cu greu loc în mentalul politizat al românilor, și, ca atare, vitregită, ca mai toate disciplinele ce presupun dedicație, determinare, muncă enormă, cultură solidă și o doză consistentă de pasiune sinucigașă. Lucrarea a apărut la Editura Prouniversitaria și a fost lansată la Salonul internațional de carte Bookfest din luna Mai a acestui an.
De ce să citiți această carte? Autoarea oferă câteva răspunsuri provenite din experiența personală. Dacă sunteți cumva fani ai celebrei serii cinematografice Mumia, ori a lui Tut (Tânărul faraon), ori ai altor filme americane cu aceeași tematică, Egiptul antic, precum Sphinx, Raiders of the Lost Ark, ori sunteți interesați de documentarele despre Egiptul faraonic de pe canalele TV de educație și informare, atunci cu siguranță cartea de față vă poate fi un ghid, o introducere în trecutul glorios al Egiptului faraonic. Ea a apărut dintr-un dublu imbold. Pe de o parte, este destinată studenților specializării Istorie care au în programa de învățământ discipline fundamentale precum Introducere în Istoria antică universală sau, în cazuri rare în România, discipline de specialitate care, sub o denumire sau alta au legătură cu egiptologia.
Egiptul faraonic, cu monumentele și operele sale de artă unice, a lăsat posterității vestigii fabuloase, care, de peste cinci milenii, impresionează retina, spiritul și sufletul privitorului. Datorită formidabilei sale longevități, civilizația egipteană oferă o unică oportunitate, aceea de a studia schimbările și dezvoltările uneia dintre primele și cele mai vechi civilizații pe o perioadă extrem de îndelungată.
Pe de altă parte, volumul prezent se adresează și cititorului obișnuit care, dacă a descoperit Egiptul prin călătorii sau alte lecturi, cu siguranță va fi fost fascinat de fabuloasa și milenara civilizație faraonică de pe malurile Nilului, iar dacă nu, va avea ocazia citind paginile care urmează.
Indiferent de caz, o Introducere în egiptologie este până în momentul de față un proiect unic pe piața cărților din România, fie și pentru simplul fapt că și-a propus să reunească informații esențiale nu numai despre istoria Egiptului antic, dar și despre civilizația, cultura și arta acestuia și, nu în ultimul rând, așa cum reiese și din titlu, să prezinte cele mai importante etape din însăși istoria egiptologiei.
Aici veți descoperi cum a luat ființă statul egiptean, cine a fost Ramses II dar și cine erau preoții egipteni; veți afla cele mai importante simboluri egiptene, dar și care sunt cele mai faimoase complexe de temple; veți fi introduși în arta egipteană; veți găsi o mulțime de alte informații de specialitate și de cultură generală deoporivă care poate, pe unii dintre voi, aflați încă la vârsta căutărilor (cum a fost și cazul autoarei în urmă cu câteva decenii), vă vor stârni pasiunea și determinarea de a deveni egiptologi. Lectură plăcută!