Cum îi convingem pe adolescenți să facă alegeri alimentare sănătoase- sfaturile specialistului
Asociația Sută la Sută Românesc a lansat în parteneriat cu cinci licee din București un program pilot al programului educațional despre mâncatul conștient, cu atenție și cu intenție.
Interviu cu Valentina Veronica Mitran-Piticu, Vicepreședinte ANPC
Programul “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” se derulează în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și este susținut de Mondelez Internațional, lider global pe piața gustărilor.
Obiectivul principal al programului este îmbunătățirea modului în care tinerii iau gustările, ca parte a unui stil de viață echilibrat, ajutând la construirea unei relații mai sănătoase cu mâncarea.
În cadrul acestui program, Valentina Veronica Mitran–Piticu, Vicepreședinte ANPC, a susținut pentru elevii participanți workshop-ul dedicat citirii corecte a etichetelor produselor, în care a subliniat importanța unei alimentații sănătoase în viața de zi cu zi.
Eva.ro a stat de vorbă cu Valentina Veronica Mitran-Piticu pentru a afla mai multe despre obiectivele programului “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”.
Cum convingem un adolescent să mănânce sănătos? Cum îi putem schimba obiceiurile alimentare?
Valentina Veronica Mitran–Piticu: Oferindu-i constant alternative sănătoase, implicându-l și pe el în activități. Pentru cei care învață dimineața, o variantă ar fi ca pachetul să fie pregatit de cu seară și adolescentul să fie implicat în pregătirea lui.
Cum combatem „mâncatul de plictiseală" în cazul adolescenților și consumul unor gustări în fața televizorului?
Nu o să reușim de fiecare dată, dar este foarte important ca tinerii să conștientizeze și să înțeleagă ce înseamnă mâncatul emoțional. La fel de important este să învețe să își aleagă gustarea și cantitatea înainte de a se așeza în fața calculatorului/televizorului, ca să știe exact ce și cât mănâncă.
De ce este important să-i convingem pe adolescenți să citească întotdeauna eticheta unui produs alimentar?
Pentru că eticheta ne oferă toate informațiile pe care avem nevoie să le cunoaștem înainte să consumăm un produs.
Cum „descifrăm" eticheta nutrițională a unei gustări? La ce să fim atenți?
La termenul de valabilitate, la condițiile de păstrare și la numărul ingredientelor pe care le găsim în produs. În plus, este important să știm că ingredientele sunt ordonate descrescător, astfel că primul ingredient este cel conținut în cantitatea cea mai mare.
Cum se interpretează nivelul caloric al unei gustări, pe baza etichetei?
Conținutul caloric al alimentelor este dat de macronutrienți: proteine, glucide, lipide. De fiecare dată când citim etichetele trebuie să ținem cont de faptul că necesarul variază în funcție de înălțime, greutate, sex și activitate fizică și să ținem cont de prioritățile personale. De exemplu, dacă suntem alergici la un anumit ingredient, trebuie să citim alergenii.
Ce ar trebui să-i învățăm pe adolescenți despre lista de ingrediente a gustărilor?
Spre exemplu: că ingredientele sunt ordonate descrescător, iar primul ingredient este cel conținut în cantitatea cea mai mare, să se uite la numărul ingredientelor pe care produsul le conține. Numărul ingredientelor conținute ne poate indica cât de procesat este produsul respectiv.
Ce putem face în cazul în care în familie există obiceiuri alimentare sănătoase, dar influența grupului de prieteni este una negativă?
Adolescenții din ziua de astăzi sunt bine informați. Dacă ei sunt crescuți într-un mediu sănătos, cu obiceiuri alimentare sănătoase și văd că părinții au grijă de sănătatea lor, cu siguranță influența grupului de prieteni, influență important la vârsta aceasta, este mult mai mică. Programul “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” este cu siguranță un plus și vine în completarea celor de mai sus, educă și aduce informația corectă și clară, mai aproape de adolescenți.
Care sunt principalele greșeli pe care le fac părinții cu privire la alimentația copiilor?
Răspund din punct de vedere al mamei și exemplific cu ceea ce fac eu ca să minimizăm impactul lucrurilor pe care nu le facem atât de bine. Merg la piață și cumpăr fructe și legume proaspete și mă asigur astfel ca în farfurie se vor regăsi ingredientele necesare unei alimentații sănătoase. Ca mamă, încerc acum să mă duc puțin și spre produsele bio, chiar au un termen de valabilitate mai mic. Consider că îmi aduc un aport de vitamine și minerale pe care nu le găsesc în celelalte produse.
Ce ar trebui să mănânce adolescenții într-o zi obișnuită?
Într-o zi obișnuită, adolescenții trebuie să își respecte mesele principale și să servească gustări sănătoase, fructe, legume, oleaginoase. Asta nu înseamnă că trebuie să excludă gustările prin care se răsfață. Citind etichetele alimentelor, fiind atenți la porția pe care o mănâncă, la ingrediente și la starea pe care o au atunci când decid să ia gustarea, gustările pot face, fără îndoială, parte din alimentația unei zile.
Pentru mai multe despre program și despre întreaga echipă de implementare accesați: