Anchetatorii au ridicat mai multe probe de la locul incendiului şi au audiat martorii în acest caz
Specialiştii care fac investigaţii la faţa locului au descoperit două extinctoare care nu au fost folosite pentru stingerea incendiului. Directorul INSEMEX Petroşani, George Găman, a făcut precizări în privinţa extinctoarelor găsite în interiorul clubului Colectiv, spunând că alte două extinctoare au fost descoperite, în afara celui folosit, despre care a vorbit în declaraţia iniţială. George Găman a declarat că în interiorul clubului Colectiv s-au descoperit, pe lângă un extinctor folosit, alte două extinctoare nefolosite, el apreciind că analiza probelor care vor fi făcute la Petroşani va dura circa două săptămâni. "Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat şi pe care ni le vor trimite la Petroşani după ce vor finaliza constatarea la faţa locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înţeles greşit, şi două nefolosite. În ceea ce priveşte materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroşani şi vom face teste şi pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcţie de când vom primi probele, ca să facem ceva de acurateţe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze", a spus Găman. INSEMEX Petroşani, înfiinţat în anul 1949, este specializat în efectuarea cercetărilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru medii potenţial explozive şi/sau toxice, notează Mediafax.


Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era "prea scump", el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal "pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect", care însă nu a existat.

"Materialul (n.r. - pentru antifonare) este materialul din care se face buretele cofrat, piramidal, care este în toate studiourile posibile din România, numai că e plan, că a fost mai ieftin. Fâşia nu e cofrajul ăla de ou, e un material plan, pur şi simplu", a declarat, sâmbătă, pentru Digi24, reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv.


El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu şi la foc. "Ulterior, au pus ei, nu ştiu de unde, pe stâlpi (n.r. -acelaşi material ca pe tavan). Am văzut nişte piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură - motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Şi cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă", a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

De asemenea, el a precizat că antifonarea unei încăperi se face în baza unui proiect întocmit de pompieri, de un arhitect. "Normal se face pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect, dar nu au fost cerinţe în momentul în care s-a pus materialul. Deci acolo putea să vină orice firmă de construcţii să pună polistiren, care şi ăla e mai nenorocit", a spus reprezentantul firmei.


Întrebat dacă reprezentanţii clubului nu au cerut sau nu au vrut să folosească un material mai scump, acesta a răspuns afirmativ. "În spaţii publice noi propunem spre exemplu pluta expandată care se aprinde în 30 de minute sau nu arde. Pe vremea respectivă erau doi proprietari, acum nu ştiu care cum mai sunt!", a precizat bărbatul la Digi24, adăugând că patronii clubului i-au spus că "au ales preţul".

El a mai spus că după lucrările de antifonare a fost realizat un tavan din lemn. "Celebrul gard pe tavan. Şi acolo tot vorba de preţ a fost. Ăla e lemn de brad, cel mai ieftin, şi vopsit cu lavabilă. Am înţeles că acum o lună şi jumătate, două, au dat jos tot tavanul acela de lemn şi au spălat buretele de sus că era plin de fum. Nu am văzut până acum să speli buretele de pe tavan. Şi cu ce se spală? Dar nu se spală! Sper că nu l-au spălat cu solvent sau ceva că...", a adăugat bărbatul.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro