Este lucru știut că Regina Elisabeta iubea caii și câinii, dar iată că și caprele ocupă un loc important în perioada de doliu public, după decesul suveranei, dar și în procesul urcării lui lui Charles al III-lea pe tron.
În Cardiff, Țara Galilor, regimentul regal galez a organizat o ceremonie oficială prilejuită de încetarea din viață a monarhului și a numirii unui nou suveran. Ei bine, la această paradă, mascota oficială a fost capra Shenkin.
În tradiția regală, capra a ajuns la loc de cinste după Războiul de Independență, mai precis după Bătălia de la Bunker Hill (1775), când se presupune că o capră sălbatică a condus un grup de soldați galezi de pe câmpul de luptă.
Caprele militare, atent selectate și antrenate
Acum, caprele militare sunt selectate dintr-o turmă care trăiește în Llandudno, Țara Galilor și există chiar persoane specializate, al căror job este să antreneze aceste capre.
Garda Regală Galeză a adoptat caprele ca mascote încă din anii 1770.
Așa se face că, duminică, împreună cu 26 de soldați ai Regalei Galeze, caporalul Lance Shenkin IV a defilat de la Primărie la Castel. De precizat că Shenkin IV este o capră, membră a Batalionului 3 Regimental al Regalului Welsh.
Ce mascote mai are armata britanică și ce drepturi au acestea
Un lucru nu foarte cunoscut este că armata britanică are o serie de mascote oficiale. Royal Madras are tigri bengalezi, regimentele Staffordshire au terieri, iar Royal Welsh are, în mod tradițional, capre. Tratate bine, mascotele au dreptul la serviciile corpului veterinar al armatei regale, locuințe și mese.
În Garda Regală Galeză, fiecare regiment ar putea avea ca membru o capră cu nume tradiționale precum Sospan, Dewi și uneori doar Billy. Dar ceea ce ar putea surprinde un număr bun de oameni este că din punct de vedere tehnic, caprele acestea nu sunt mascote.
De peste 200 de ani, Garda Regală Galeză a angajat membri ai speciei
Capra hircus. Se spune că tradiția datează din Războiul de Independență al SUA. În 1775, în bătălia de la Bunker Hill, o capră fără stăpân a străbătut frontul militar și a condus soldații galezi, ce transportau și protejau steagurile, în siguranță, pe un teren. De la victoria acelei bătălii, soldații galezi au ajuns la concluzia că aceste caprele le aduc noroc și le adoptă în mod regulat pentru a servi în regimentul Gărzii Regale.
Regina Victoria a dăruit-o pe capra Kasmir
Dacă li s-ar cere să spună o altă poveste istorică, membrii Gărzii Regale Galeze, s-ar putea să vă relateze povestea unui soldat în războiul Crimeei. După ce l-a salvat pe soldatul galez de la hipotermie și l-a alertat cu privire la activitatea rusă, capra Billy a primit laude de la Lordul Raglan. În 1856, capra a fost prezentată reginei Victoria. Când capra Billy a murit, regina a oferit, oficial, regimentului o altă capră, numită Kashmir. La momentul respectiv, Regina Victoria a declarat că succesorul caprei pentru Garda Regală Galeză ar trebui să fie din turma regală. De atunci, capra de înlocuire a fost obținută ca dar de la monarh.
O precizare importantă: asta înseamnă că această capră nu este o mascotă, ci un membru de rang al regimentului. Regele Carol al III-lea nu a comentat încă despre continuarea acestei tradiții sub domnia sa.
Salariu, țigări și bere Guiness, pentru... capră
Potrivit
The Royal Welsh Museum, până în prezent, capra Gărzii Regale Galeze este repartizată într-un regiment și primește grad, uniformă elegantă, cazare și un salariu. Mai mult, capra poate fi promovată sau retrogradată. Există și situații în care unii colegi de...serviciu sunt obligați să salute capra.
În 2006, o capră numită Lance Caporal William „Billy” Windsor a fost retrogradată în urma unei demonstrații jenante în fața reginei. În timp ce se afla în fruntea unei parade, Billy a mărșăluit înainte, în afara rândului, și a încercat să se alăture toboșarilor batalionului. După ce a fost retrogradată, capra Billy și-a recâștigat rangul înainte de a se retrage, în 2009, la Grădina Zoologică Whipsnade. În timpul serviciului, Billy primea două țigări pe zi și Guinness de băut.
Actuală capră, Shenkin, antrenată șase luni
Menținerea acestei tradiții nu este un proces ușor. Au fost necesare patru săptămâni înainte ca cea mai recentă capră...militară, Shenkin, să fie prinsă pe terenul Parcului Comitatului Great Orme, în 2018. Un soldat responsabil doar cu acest lucru îngrijește și antrenează iedul timp de șase luni sau mai mult, pregătindu-l pentru mulțimi, zgomot și evenimente militare și sportive. Pe lângă alte embleme naționale galeze, cum ar fi dragonii roșii, narcisele și prazul, caprele dețin, de asemenea, o poziție proeminentă în identitatea galeză și tradiția militară, potrivit Muzeul Țării Galilor.
O capră a mâncat din buchetul de flori al Reginei Elisabeta
O poveste memorabilă pentru Ray Watts, președintele Societății Regale de Agricultură și Horticultură Guernsey, este atunci când o capră a început să ronțăie buchetul de garoafe roșii al Reginei Elisabeta.
Ray i-a cunoscut pe Majestatea Sa și pe soțul ei, Prințul Philip, în Guernsey, când aceștia au venit să vizioneze spectacolul câștigătorilor Cupei Reginei, în 1989.
În timp ce regina vorbea cu mulțimea, o capră flămândă a început să ronțăie din buchetul de flori aflat în mâna suveranei, făcând mulțimea să râdă. Observând capra lacomă care mănâncă florile roșii, Ray își amintește cum a glumit prințul Philip: „Ma aștept că veți avea toți lapte roșu pe masă mâine”.