32 de oameni au murit în dezastrul din clubul Colectiv
Artistul nu-şi poate explica rapiditatea cu care incendiul s-a extins şi crede că acolo a fost ceva în neregulă. Mai mult, el spune că nu are încredere în experţii din ţara noastră: "10 secunde pentru câteva sute de metri pătrați de suprafață în flăcări! Stâlpul și tavanul în 10 secunde! Nu este posibil așa ceva fără un agent de igniţie. 10 de secunde și a luat foc tot clubul! Încercați voi să dați foc cu o artifică la burete de tipul ăla și veți vedea că nu se poate. Aici trebuie să se pronunțe un specialist în incendii, de preferință nu unul din România. În aștia nu am încredere."


"Este o imagine a momentului de început a incendiului. Și o a doua, din lateral. Se observă distanța de la stâlp la artificii. Puterea calorică a artifiiciilor la capătul arderii, nu ajungea pentru aprinderea stâlpului – trebuie agent de propagare a focului... Ce agent de propagare se afla pe tavan? Ce agent de combustie rapidă, cu o așa viteză a făcut ca în 30 de secunde întreaga suprastructură a tavanului să se aprindă? De unde atâta sarcină termică, la cât de redusă este densitatea buretelui de izolație fonică? În prima imagine îmbrăcămintea de decor a stâlpului este aprinsă într-o mică proporție începând de foarte jos acolo unde putea ajunge o brichetă, tavanul însă era deja tot în flăcări. Propagare a incendiului cu degajare termică intensă. Raza zonei de foc s-a alimentat cu un agent de aprindere. În focarul de pe tavan pare să se fi aflat vapori de benzină, de toluen sau tiner, captivi pe tavan?", explică Florin Chilian.


"Fenomenele ce se derulează în timpul unui incendiu, de regulă, sunt arderi normale, precedate de arderi lente. Arderile normale (uniforme), sunt caracterizare de progagarea arderii cu viteză relativ redusă (de la câţiva centimetri la un metru pe secundă). Aici, din mărturii, rezultă că a avut loc o ardere rapidă, ca un fel de deflagraţie, un gen de ardere ce se propagă cu viteze foarte mari, subsonice (de ordinul zecilor de metri pe secundă) cu degajare mare şi instantanee de căldură; ba chiar se pare că a avut loc și un fel de detonaţie cu undă de șoc, adică o ardere ultrarapidă", adaugă artistul pe blog.


"Nu am nicio încredere în experții ministerului de interne, am mai spus-o. Tot ce vreau este să se afle adevărul și cred că toți cei din România au tot interesul să nu se afle. Începe concertul baietilor si pe prima piesa apar artificii, la ultima secvență din video stâlpul este intact. S-a spus că a mai fost un rând de artificii la finalul concertului lor și că atunci a luat foc dar de la aceste artificii reci nu se putea aprinde nimic!", conchide Florin Chilian.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro