Der Rosenkavalier (Cavalerul Rozelor): proiecție de film mut cu acompaniament orchestral la Sala Radio!
Vineri, 13 noiembrie (19.00), SALA RADIO va fi gazda unui eveniment muzical și cinematografic cu totul special, organizat de RADIO ROMÂNIA și de GOETHE-INSTITUT BUCUREȘTI, la inițiativa acestuia: o proiecție de film mut cu acompaniament orchestral! Veţi asculta Der ROSENKAVALIER (CAVALERUL ROZELOR), operă comică în 3 acte semnată de RICHARD STRAUSS, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio şi sub bagheta dirijorului STEFAN GEIGER și veți urmări simultan pelicula Der Rosenkavalier, realizată în 1925 și inspirată de libretul operei lui Strauss. Filmul poartă semnătura regizorului ROBERT WIENE.
Premiera absolută a filmului a avut loc pe 10 ianuarie 1926, la Dresden Semperoper (teatrul liric din Dresda), instituție care găzduise de altfel premiera operei lui Strauss cu 15 ani în urmă. La această primă proiecție de la Dresda acompaniamentul muzical a fost asigurat de o orchestră condusă chiar de compozitor! Pentru 1927 fusese planificat un turneu în S.U.A cu Strauss si orchestra sa, dar apariția filmului sonor a dus la anularea proiectului.Der ROSENKAVALIER a fost printre primele opere muzicale cunoscute pentru care s-au realizat versiuni multimedia. Deși se bazează în mare parte pe familiaritatea publicului cu opera originală, filmul funcționează ca o comedie de sine stătătoare, farmecul peliculei fiind sporit de locurile de filmare, printre care Palatul Schönbrunn şi împrejurimile sale.
Dacă în general muzica de film este compusă ulterior filmării efective și este deci adaptată demersului regizoral, Der ROSENKAVALIER a însemnat o situație atipică, în care elementul central al filmului este muzica, creată anterior realizării cinematografice. Richard Strauss a modificat pe alocuri compoziția sa originală pentru cinematografie: partea vocală a fost eliminată și înlocuită parțial de instrumente individuale. Opera a fost restrânsă, firul narativ a fost modificat, s-au folosit partituri din alte opere ale lui Strauss, au fost alese mai multe marșuri și dansuri din repertoriul compozitorului etc.
Mult timp partitura pentru orchestră, însoțită de film, nu a fost interpretată, din cauza problemelor de sincronizare şi a dispariției ultimei role. La 80 de ani de la premiera filmului, ZDF/ARTE a comandat refacerea completă a filmului de la Filmarchiv Austria, ce cuprindea şi reconstrucția părții finale. Muzica, recondiționată de Bernd Thewes, a fost înregistrată de Sächsische Staatskapelle, sub bagheta lui Frank Strobel, căruia i se datorează şi sincronizarea acestui proiect excepțional de film-concert.
Dirijorul STEFAN GEIGER nu se află la primul eveniment de acest gen, ci este un promotor al acestui tip de concerte cu proiecţie cinematografică. A dirijat, de exemplu, un concert în care a fost proiectată pelicula „Aventurile Prinţului Achmed”, primul lungmetraj de animaţie din istoria filmului, alături de NDR Symphony Orchestra – Hamburg. În 2011, a fost invitat pentru prima dată în România pentru a dirija Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internaţional “Enescu şi Muzica Lumii”, organizat la Sinaia. În 2013, la invitația Goethe-Institut, a revenit la București, pe scena Ateneului Român, pentru a dirija „Aventurile Prințului Achmed“, având alături Orchestra Română de Tineret. A urmat „Cutia Pandorei“, în 2014, cu aceeași orchestră, din nou pe scena Ateneului Român.
De curând, Stefan Geiger a fost ales dirijor principal al Orchestrei Sinfonice Parana (Orquestra Sinfonica da Parana), Brazilia, pentru stagiunea 2016/2017. Ca dirijor, s-a dedicat atât muzicii noi cât şi repertoriului clasic, colaborând cu orchestre precum „Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg“, „Würzburger Philharmoniker“, „Nürnberger Symphoniker“, „Paraná State Symphony Orchestra“ sau „Ensemble Resonanz“. Din 2002, artistul conduce “Landesjugendorchester Bremen” - Orchestra de Tineret din Bremen.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.