Demonstrat ştiinţific: Tehnologia ne prosteşte!

Actualitate / 25.08.2016

Tehnologia, precum telefoanele mobile şi navigaţia prin satelit, ne ajută, dar ne afectează capacitatea de orientare şi memoria, susţine un cercetător.

Ce ne-am face fără telefonul mobil sau fără navigaţia prin satelit? Viaţa ar fi la fel de grea ca acum 20 de ani, dar ne-am fi descurcat prin propriile mijloace, este de părere un om de ştiinţă.

"Dacă poţi să salvezi în computer nişte date pe care trebuie să le ţii minte, atunci nu-ţi mai baţi capul să ţii minte acele lucruri şi să ţi le mai aminteşti. Prin urmare, abilitatea ta de a-ţi aminti informaţii fără ajutorul cmputerului scade", arată Evan Risko, profesor de psihologie cognitivă la Universitatea din Waterloo. "Fără îndoială, noile tehnologii ne afectează capacitatea de memorare", adaugă savantul.


Într-un articol semnat împreună cu neurocercetătorul Sam Gilbert, de la University College London, Dr. Risko trece în revistă mai multe studii care analizează impactul tehnologiei asupra activităţii cerebrale, în special a sistemelor de navigaţie prin satelit.

Concluzia acestor cercetări este că deşi îi ajută pe şoferi, acestea le afectează memoria. Ei îşi amintesc mai puţine lucruri pe care le-au văzut pe drum şi au dificultăţi în a reface ruta pe care au circulat dacă li se cere să conducă fără GPS pe acelaşi drum, relatează Daily Mail.


Un alt studiu arată că turiştii care vizitează muzee şi folosesc camerele digitale pentru a face fotografii îşi amintesc mai puţine exponate decât cei care nu fac poze. "Când faci fotografii, ai tendinţa să nu mai memorezi obiectul pe care l-ai surprins cu camera, pentru că ştii că îl poţi vedea mai târziu", explică Dr. Gilbert.

O altă cercetare relevă că volumul imens de informaţii de pe Google ne poate face să credem că am fi mai deştepţi decât suntem de fapt, în vreme ce un studiu arată că persoanele care caută informaţii pe internet au o percepţie deformată despre gradul lor de inteligenţă după ce găsesc răspunsurile dorite. Chestionate ulterior pe diferite teme, acestea au susţinut că ştiu mai multe lucruri decât alţii.

De exemplu, mai mulţi voluntari care au căutat pe internet informaţii despre cum funcţionează un fişier în format zip au susţinut că se pricep mai mult la subiecte de ştiinţă decât cei care n-au folosit computerul în acelaşi scop.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro