Dacă oamenii se trag din maimuțe, de ce mai există acestea?
Evoluția este un subiect complicat. De câte ori nu ai auzit că oamenii se trag din maimuțe? Însă ți-ai pus vreodată întrebarea de ce mai există maimuțele dacă noi am evoluat de la această specie?
Oamenii se trag din maimuțe sau nu? Iată ce spun oamenii de știință și la ce concluzie s-a ajuns!Oamenii nu au evoluat de la maimuțe, gorile sau cimpanzei. De fapt, sunt specii moderne, care am urmat diferită căi evolutive, deși oamenii împărtășesc un strămoș comun cu unele primate, cum ar fi maimuța africană.
Cronologia evoluției umane este lungă și controversată, existând lacune semnificative. Experții nu sunt de acord cu multe dintre punctele de început și de sfârșit ale diferitelor specii. Așa că evoluția implică estimări semnificative.
Este greșit să spunem că suntem mai evoluați decât verii noștri cu blană. Ai putea să te gândești și cât de mult ai rezista dezbrăcat în Congo și după să îți dai seama cine are avantajul evolutiv într-o situație la care nu te-ai gândi în mod obișnuit. Gândirea conform căreia o specie evoluează pentru a supraviețui este ca și cum ai pune căruța înaintea calului. Mutațiile genetice au loc tot timpul, fără surle și trâmbițe și adesea chiar fără schimbări măsurabile în stilul de viață al organismului. În general, mutațiile care sunt transmise viitoarelor generații sunt cele care se dovedesc a fi utile pentru supraviețuirea individuală sau a speciilor.
Utilitatea unei mutații depinde în mare măsură de schimbarea factorilor de mediu, cum ar fi alimentele, prădătorii și climatul, precum și presiunile sociale. Evoluția reprezintă o chestiune de umplere a nișelor ecologice și sociale. Maimuțele africane încă mai există pentru că mediul lor a încurajat succesul reproductiv al indivizilor cu material genetic diferit de al nostru.
Evoluția este un proces continuu de încercări și erori, din care toate primatele moderne fac parte. Nu ar trebui să te mire că există specii care au multe lucruri în comun cu oamenii, având în vedere că avem strămoși comuni.