Cord Blood Center, prima bancă de celule stem din România, anunță eliberarea și utilizarea în premieră a unei grefe de sânge placentar pentru un pacient român care suferă de paralizie cerebrală.
După o prealabilă evaluare, specialiștii de la Duke University Hospital au acceptat utilizarea grefei. Astfel, Alex, în vârstă de trei ani, urmează să plece în Statele Unite la începutul lunii februarie, unde i se va administra grefa proprie de sânge placentar procesată și depozitată de specialiștii Cord Blood Center din laboratorul de la București. În anul 2010 Cord Blood Center a iniţiat programul „Suport pentru transplant”, prin care este alături de toți clienții săi, oferindu-le în caz de necesitate sprijin financiar de până la 185.000 euro pentru efectuarea unui transplant în străinatate.
Alex s-a născut sănătos, însă la vârsta de 11 luni, a avut un accident care a schimbat viața întregii familii. S-a înecat în timpul unei mese și a suferit un stop respirator. Minutele scurse până la resuscitarea cardiorespiratorie au dus la apariția leziunilor neurologice severe, cu ulterioara stabilire a diagnosticului de paralizie cerebrală.
A urmat o luptă cu viața, multe luni petrecute în diferite spitale din Europa și un șir lung de terapii pentru micuțul care, în urma accidentului, este imobilizat și și-a pierdut abilitatea de a înghiți singur mâncarea. De mai bine de doi ani, familia încearcă din răsputeri să îl ajute pe micuț să își mențină o stare fizică bună și să înregistreze progrese. Programul zilnic al copilului include sesiuni de kinetoterapie, deglutiție, masaj, acupunctură, osteopatie, hidroterapie și hipoterapie. Periodic, familia merge în Ucraina unde urmează o sesiune de 2 săptămâni de tratamente intensive de recuperare.
„Prin acceptarea și administrarea grefei în cazul lui Alex, primim o nouă confirmare a calității grefelor procesate de experți în cadrul laboratoarelor CB Grup. Sperăm ca după acest transplant, anumite celule din creier să fie stimulate să se activeze și capacitatea de învățare a lui Alex să crească” a afirmat Dr. Tudor Panu.
Părinții lui Alex au ales să stocheze celulele stem din sângele placentar la nașterea lui Alex după o documentare riguroasă și după ce s-au convins că în domeniul terapiilor cu celule stem au loc inovații.