„Consumul de alcool în timpul sarcinii poate dăuna sănătății fătului”, dr. Alina Ursuleanu, medic primar obstetrică-ginecologie
Actualitate / 14.10.2013

Consumarea băuturilor alcoolice în timpul sarcinii prezintă un grad mare de risc, specialiștii atrăgând atenția asupra efectelor negative pe care alcoolul le poate avea asupra fătului. Un comportament responsabil în timpul sarcinii asigură o dezvoltare normală a bebelușului, fără consecințe grave asupra sănătății sale sau a sănătății mamei.

În timpul sarcinii, femeia ia decizii atât în ceea ce o privește pe ea, cât și pentru a oferi un mediu de dezvoltare propice copilului, pentru ca el să se nască sănătos. Obiceiurile de zi cu zi se schimbă și intervin noi griji și preocupări, întrucât modul în care se simte mama influențează în mod direct starea micuțului. De aceea, deși nu a fost încă determinat nivelul sigur de alcool pe care o femeie însărcinată îl poate consuma fără a pune în pericol sănătatea fătului, medicii specialiști recomandă eliminarea totală a acestui obicei din rutina zilnică.

Conform studiilor derulate de Alianța Europeană pentru Tulburări din Spectrul Alcoolismului Fetal, alcoolul crește riscul pierderilor de sarcină, cauzând în unele cazuri probleme la naștere sau chiar leziuni la nivel cerebral pentru făt. Repercursiunile observate sunt asociate cu Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF), ce include o serie de afecțiuni grave, ca Sindromul Alcoolic Fetal, malformații congenitale, retardare mintală, coordonare motorie îngreunată sau chiar autism.

Riscurile asociate Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale pot fi evitate prin informarea viitoarelor mămici asupra pericolelor consumului de alcool în perioada sarcinii și prin comportamentul lor responsabil din acest punct de vedere. 

În perioada septembrie-octombrie 2013, în cadrul acestui program, are loc o campanie de informare a viitoarelor mămici, desfășurată pe mai multe canale. Ele pot citi despre riscurile asociate consumului de alcool în timpul sarcinii pe platforma de responsabilizare, în secțunea dedicată sarcinii: 
www.desprealcool.ro/alcoolul-si-corpul-tau/sarcina/. De asemenea, berea Redd`s beneficiază de o nouă etichetă, care atrage atenția asupra faptului că femeile însărcinate nu ar trebui să consume alcool. În cadrul campaniei, viitoarele mămici au avut ocazia să participe la un concurs cu premii pentru cei mici, derulat în comunitatea online Sarcina Pe Săptămâni, și să citească o serie de recomandări oferite de Dr. Alina Ursuleanu, medic-primar în Obstetrică și Ginecologie, în publicația Copilul.ro. 

Campania de informare, care a atins până în prezent 30.000 de persoane, continuă prin diverse acțiuni ce vizează comunicarea pericolelelor asociate cu consumul de alcool de către femeile însărcinate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro