Ce se întâmplă dacă încerci să mănânci în gerul de la Polul Sud: Te ia cu frig!

Actualitate / 10.10.2018

Un cercetător care lucrează în Antarctica arată ce se întâmplă când încerci să mănânci afară, unde temperatura atinge -70 de grade Celsius.

Cyprien Verseux este glaciolog și astrobiolog, iar în prezent lucrează în cea mai izolată bază științifică din lume, stația Concordia din Antarctica. Chiar și Stația Spațială Internațională, aflată pe orbită la 400 de kilometri distanță de Pământ se află mai aproape de civilizație decât această bază, ascunsă pe cel mai neospitalier continent, notează Bored Panda.

Când nu colectează mostre și nu face diverse analize științifice, Cyprien administrează un blog unde își împărtășește experiența traiului într-un mediu ostil. Totul este mai dificil la Polul Sud, iar cercetătorul arată cum reușește să ducă la bun sfârșit activități banale care sunt atât de simple în condiții normale, dar care devin provocări grele în gerul cumplit din Antarctica.


Izolați luni la rând, Cyprien și câțiva colegi trebuie să se descurce singuri în "infinitul" înghețat care îi înconjoară. "Nouă luni pe an, în timpul iernii arctice, nimeni nu poate pleca sau veni. E atât de frig, încât niciun vehicul nu poate funcționa. Acum suntem 13 oameni: tehnicieni, cercetători, un bucătar și un doctor", a declarat el pentru site-ul citat.

Lipsa oxigenului și ghețurile nesfârșite îi obligă pe acești oameni să trăiască ca și cum ar fi pe altă planetă. "Este cel mai rece loc de pe Pământ, temperaturile coboară și sub -80 de grade Celsius iarna. Am văzut din nou soarele în august, după trei luni în care nu s-a ridicat deasupra orizontului. Aerul este extrem de uscat și sărac în oxigen", a explicat Cyprien.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro