Ce alimente ar trebui sa consumam zilnic pentru a avea o performanta mentala buna?
Actualitate / 08.05.2013

Alimentatia este un factor esential pentru functionarea sistemului nervos, lucru atestat de specialistii in nutritie. Conditia de baza pentru un randament intelectual ridicat este o alimentatie echilibrata care sa asigure necesarul zilnic de substante nutritive.

Conform studiilor citate de NESCAFE, proteinele au un rol important in functionarea sistemului mental, astfel incat un pranz bogat in proteine ne poate feri de accesele de oboseala de dupa-amiaza. De asemenea, prin circulatia sangvina, celulele nervoase necesita un aport regulat de glucide. Acestea ii aduc creierului energia necesara pentru a desfasura activitatile din timpul zilei. Vitaminele din grupa B si vitamina C sunt esentiale pentru echilibrul fizic si psihic, influentand direct performanta intelectuala, iar mineralele (fierul si cuprul) protejeaza si stimuleaza creierul, ajutand la o mai buna concentrare.


Pe langa nutrientii mentionati, s-a demonstrat ca un consum moderat de cafea are o influenta benefica asupra performantei mentale. Potrivit studiilor citate, cafeaua imbunatateste memoria pe termen scurt si accelereaza timpii de reactie. Cafeina contracta vasele de sange din creier astel incat functiile metabolice sa se desfasoare mai repede si energizeaza creierul, actionand ca un stimulent. Astfel, cafeina activeaza acea parte a sistemului nervos central care imbunatateste capacitatea de memorare si de concentrare.


In plus, specialistii mentioneaza cateva dintre alimentele care imbunatatesc memoria datorita continutui ridicat de antioxidanti: broccoli, conopida, varza, afine, zmeura, mure sau capsuni. De asemenea, lista este completata cu alte alimente benefice pentru imbunatatirea performantei mentale precum cerealele integrale, alimentele bogate in omega3 (peste, ulei de in, seminte si ulei de soia, seminte de dovleac, ulei de nuci), rosii – datorita continutului ridicat de antioxidanti, dar si nucile, care datorita vitaminei E, previn declinul cognitiv ce se instaleaza in special odata cu inaintarea in varsta.


 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro