Vrem sa daruim din cultura noastra, din obiceiurile noastre, din mancarea si bautura noastra. Sa ducem o bucatica din Romania in Africa, iar la intoarcere sa venim cu imagini, povesti si mancaruri pe care le vom aseza intr-o frumoasa carte.
Africa este inca un mister pentru multa lume si, cu siguranta, un continent fascinant, cu tot ceea se intampla acolo – de la cum traiesc oamenii, la animalele salbatice si marile migratii, pana la bucataria traditionala. Ani de zile mi-am dorit sa vizitez macar Namibia pentru ca mi se parea minunata lumea ei…« dark ». Am inceput de ceva vreme sa gatesc dupa retete africane si m-am delectat astfel cu Matoke si Tajini de pui….
Africa este al doilea continent ca marime si cel mai populat dupa Asia. Cel mai inalt punct al continentului se afla in Tanzania – Muntele Kilimanjaro, 5895 m – si tot aici il regasim si pe cel mai de jos – lacul Assal din mica tara Djibouti – 156 m sub nivelul marii. In Africa se intinde Nilul, cel mai lung fluviu din lume, dar si Sahara, cel mai mare desert. Tot in Africa a fost descoperita Eva, cel mai vechi schelet uman gasit pana acum si, prin urmare, cercetatorii considera ca rasa umana isi are originea in Africa. Eva a trait pe Valea Marelui Rift African – ce traverseaza Etiopia si Kenya – si a fost descoperita de antropologi care au in acest moment dovezi incontestabile ce atesta prezenta in zona a unor specii umanoide, inca de acum 7 milioane de ani.
De-a lungul perioadei preistorice, in Africa nu au existat state organizate, ci bosimani, adica grupuri de vanatori – culegatori. Limba pe care acestia o vorbeau se mai vorbeste si astazi in Bostwana si Namibia si este considerata a fi cea mai veche limba ce a supravietuit pana astazi. Inregistrarea scrisa a istoriei incepe in jurul anului 3300 BC, odata cu dezvoltarea civilizatiei egiptene. Totusi, primele avanposturi comerciale europene au intrat in Africa abia in 1482 AD, prin portughezii care faceau comert cu aur, fildes, mirodenii si sclavi. Iar odata cu descoperirea Americii, din pacate, comertul cu sclavi ia avant – aceasta practica barbara fiind abolita abia in secolul XIX.
Africa este un continent al contrastelor, locul unde au aparut unele dintre cele mai vechi si stralucite civilizatii ale antichitatii, dar si ultimul continent care a devenit liber – cele mai multe tari africane si-au dobandit independenta abia in ultimele decenii ale secolului 20. Africa este considerata inca in « lumea a treia », dat fiind si faptul ca celelalte continente s-au dezvoltat mult mai rapid, in timp ce continentul « negru » pare ca a ramas in urma cu evolutia, desi, sa nu uitam teoria lui Darwin care spune ca ne tragem cu totii – fara exceptie – din maimutele africane. Africa a platit cel mai scump tribut sclaviei, dar in prezent are cea mai mare forta de regenerare si inregistreaza cea mai ridicata pondere a tinerilor din totalul populatiei globale.
Ne atrage o plimbare pe elefant la fel de mult ca legenda elefantului in sine. Ne intereseaza dansul african, legendele locale, cafeaua africana, bucataria si mirodeniile deosebite, legumele si fructele sau animalele care nu credeai ca ar putea sa existe. Zone bogate in fauna si flora, dar si zone unde lipsa de vegetatie te sperie. Oricum ar fi, Africa ne imbie cu lumea ei misterioasa, fascinanta si, poate, psihedelica…- Laura Pascu pentru Style&Nature