Forțele antitero au declanșat operațiunea de anihilare a atacatorului din magazin în timp ce o altă echipă începea asaltul contra autorilor atacului de la sediul redacției Charlie Hebdo. Ambele misiuni s-au încheiat cu eliminarea țintelor vizate
Autoritățile franceze s-au confruntat cu o situație fără precedent în istoria modernă a țării: două luări de ostatici la 50 km distanță comise de persoane puternic înarmate și hotărâte, ultimul act al unei tragedii care a început miercuri cu atentatul de la redacția Charlie Hebdo, relatează Agerpres.


Cartierul în care se afla magazinul evreiesc a fost complet închis și toți ocupanții imobilelor învecinate au fost rugați să rămână în locuințe. De asemenea, elevii au fost ținuți în unitățile de învățământ în care se aflau la momentul luării de ostatici.

"Este o dramă. Asta înseamnă că noi, evreii din Franța, trebuie să plecăm în Israel?", întreabă un tânăr de 20 de ani. De altfel, diplomația israeliană a anunțat că urmărește "cu îngrijorare situația de la Paris" și a evocat o "ofensivă teroristă în Franța".


Autorul luării de ostatici de la Paris, Amedy Coulibaly, a fost un bărbat de culoare de 32 de ani suspectat că a ucis joi o polițistă la Montrouge, la periferia sudică a capitalei, și că a rănit o altă persoană în același atac.

Ucis în asaltul forțelor de ordine, Coulibaly ar fi avut legături cu frații Kouachi. Coulibaly a afirmat chiar pe un post de știri, BFMTV, că și-a sincronizat acțiunea cu frații Kouachi și că este afiliat grupării Statul Islamic.

Urmărirea lui Chérif și Said Kouachi, doi frați francezi de origine algeriană, intrase vineri dimineață în faza finală, după căutări intense în nordul Franței de miercuri.


Cu străzile pustii, cu obloanele magazinelor trase și cu accesul rutier tăiat de forțele de ordine, Dammartin era un oraș mort în stare de asediu, în care posturile de televiziune transmiteau în direct intervenția forțelor de ordine.

Chérif și Said Kouachi, de 32 și 34 de ani, se aflau de mai mulți ani pe lista neagră americană pentru teroriști. Said Kouachi a beneficiat de altfel de instrucție în mânuirea armelor în Yemen în 2011. Conform mai multor surse locale, el ar fi urmat și cursurile unei universități fundamentaliste în Yemen înainte de a lupta împotriva milițiilor șiite din această țară.


Cei doi frați se aflau și pe lista interdicțiilor de zbor, care îi împiedică pe cei nominalizați să ia un avion spre SUA sau părăsească această țară pe calea aerului.

Potrivit unui conducător auto căruia cei doi i-au furat mașina miercuri la Paris, frații Kouachi ar fi afirmat că sunt afiliați "Al-Qaida în Yemen".
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro