sticle de ap?Apa îmbuteliată nu este atât de pură pe cât credem: eşantioanele analizate erau de asemenea contaminate cu microparticule de plastic 

Când sita nu mai cerne


Problema este că procesul obişnuit de tratare şi epurare a apei potabile nu poate filtra toate microparticulele de plastic. "Niciodată nu poţi spune că ai filtrat 100%. La nivelul fibrelor, diametrul este de 10 microni şi ar fi chiar neobişnuit să găseşti acest grad de filtrare la sistemele noastre de epurare a apei", explică Dr Anne Marie Mahon.


Pe de altă parte, apa îmbuteliată nu reprezintă o alternativă de încredere la apa de la robinet; mostrele analizate în SUA pentru Orb sunt şi ele poluate, arată The Guardian. Este explicabil, din moment ce aproape 300 de milioane de tone de plastic se produc anual şi doar 20% din această cantitate este reciclată sau incinerată, cea mai mare parte ajungând în aer, pe pământ sau în apă.
Un raport din iulie arăta că din 1950 până azi s-au produs peste 8,3 miliarde de tone de plastic la nivel mondial, iar dacă tendinţa actuală se menţine, până în anul 2050 vor fi 13 miliarde de tone de deşeuri de plastic, avertizează American Association for the Advancement of Science.


Dr Mahon spune că noul studiu asupra apei de la robinet ridică un steguleţ roşu de avertisment, dar este nevoie de mai multe analize pentru a verifica rezultatele, pentru a descoperi sursele poluării şi pentru a evalua posibilele efecte asupra sănătăţii. Ea nu doreşte lansarea unei "cruciade" împotriva plasticului, ci doar limitarea invaziei în organismul uman şi în mediul înconjurător. "Avem nevoie de plastic în viaţa noastră, dar noi ne facem rău prin abandonarea lui oriunde, fără restricţii", subliniază cercetătoarea.



Foto: Hepta
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro