25% dintre copiii români primesc sau văd zilnic mesaje sexuale în mediul online
Salvaţi Copiii România a marcat astăzi, 5 februarie 2013, Ziua Siguranţei pe Internet 2013, printr-un eveniment menit să atragă atenția asupra necesității de a proteja copiii care accesează Internetul și a modului în care se poate face acest lucru, în condițiile în care cercetările arată că tot mai mulți copii au acces în mediul online și sunt mai expuși pericolelor din spațiul cibernetic.
Cu această ocazie a fost prezentat un studiu sociologic[1] al Organizaţei Salvaţi Copiii, care a indicat o creştere a numărului copiilor care accesează Internetul, de pe dispozitive tot mai diverse, fapt ce a dus la sporirea în ultimii 3 ani a comportamentelor periculoase în mediul online. (Prezentăm rezultatele cercetării într-un document atașat acestui comunicat de presă.)Salvați Copiii România propune utilizarea în instituțiile de învățământ din România a unui ghid şcolar, ce conţine atât informaţii teoretice cât şi aplicaţii practice, pentru a promova utilizarea în siguranţă a Internetului de către elevi. Acest ghid este gândit ca o resursă pentru cadrele didactice, cu accent pe aplicaţii practice, care pot fi abordate în cadrul orelor de curs.
În cadrul evenimentului au fost premiaţi câştigătorii concursului naţional „Vrem respect pe Internet”, adresat copiilor şi tinerilor între 6 şi 18 ani. Structurată pe două grupe vârstă (6-12 ani, respectiv 13-18 ani), competiţia s-a bucurat de participarea a peste 2200 de copii şi tineri din toată ţara, cu 941 de proiecte multimedia care au ilustrat importanţa unui comportament civilizat şi responsabil pe Internet.
Proiectele câştigătoare ale categoriei 6-12 ani sunt: Locul I – Prăjitura NET (realizat de Cămârzan Miruna, Darie Corina, Stanca Alisa); Locul II – Poveţele Micuţului NET (realizat de Zamfir Graţiela, Albu Liana şi Neacşu Daniela iar Locul III – Viziunea plastică asupra Internetului (realizat de Moraru Marius, Simion Alexandru şi Iancu Mariana). Pentru categoria de vârstă 13-18 ani, proiectele clasate pe primele locuri sunt: Locul I – Respectă şi virtual (realizat de Donciu Ioana-Camelia, Ghiurcă Roberta-Mihaela, Grăpinoiu Ştefan Severian), Locul II – Informează-te înainte să navighezi! (realizat de Arsenie Constantinescu Elena, Burghelea Bogdan-Gabriel, Vlasie Cristina Elena), iar locul III este câştigat de proiectul Atitudine? (realizat de Chiuariu Traian, Nemţanu Silvia, Puiu Sebastian).
La fel ca anul trecut, în cadrul categoriilor speciale, au fost desemnate cele mai implicate persoane şi instituţii în promovarea şi susţinerea siguranţei online în anul 2012. Selecţia s-a făcut dintre cele 60 de aplicaţii primite la cele 4 categorii. Astfel Şcoala Numărul 6, Nicolae Titulescu, Constanţa, a obţinut locul I la categoria Şcoala Anului, Grădiniţa cu Program Prelungit “Tudor Vladimirescu”, din Craiova a fost desemnată Grădiniţa Anului, Bălan Georgiana Alina este Profesorul Anului iar Nan Mihai este Voluntarul Sigur.info al Anului.
- Studiul a fost realizat pe un eşantion de 600 de copii cu vârsta între 7 şi 18 ani şi părinţi care au copii cu vârsta între 7 şi 18 ani.